Очакваше се състезателна кола Porsche Type 64 от 30-е години на миналия век да се превърне в най-скъпия продаден автомобил на марката. Търгът обаче, на който трябваше да се продаде колата, беше нуеспешен. Той се провали, тъй като стана объркване с началната цена на колата, пише CNN.

Предшественика на Porsche 911 се предложи на търг в Калифорния, воден от аукционната къща RM Sotheby. Наддаването е стигнало до 17 милиона долара и колата не успяла да се продаде. Търговците често правят така, когато имат минимална сума, под която дадената стока няма да се продаде. Този похват се нарича резервна сума, но тъй като тя не е била достигната, Type 64 е останал без нов собственик.

В началото на аукциона водещият е обявил стартова цена от 13 милиона долара, но на екрана зад него се е изписала сумата от 30 милиона долара. Аудиторията се е разсмяла, но разминаването в цените е продължило. Така, когато водещият е обявил 14 милиона долара, на екрана са се изписали 40 милиона. При 15 милиона долара, показаната цена е била 50 милиона долара.

Прадядото на 911 се продава на търг. И може да стане най-скъпото Porsche в историята

Прадядото на 911 се продава на търг. И може да стане най-скъпото Porsche в историята

Type 64 е създаден за състезание, което така и не се е провело заради Втората световна война

По този начин се е стигнало чак до сумата от 70 милиона долара, преди водещият да разбере за проблема и да помоли сумата на екрана на бъде променена на 17 милиона долара. Аудиторията е започнала да реагира с насмешка след промяната, а офертите за легендарния автомобил Porsche Type 64 са спрели. Търгът е бил закрит на сумата от 17 милиона долара без колата да е била продадена.

От аукционната компания, организирала търга RM Sotheby, са заявили, че това не е било шега, а се е получила грешка.

Porsche Type 64 е първият опит на Фердинанд Порше да създаде спортен автомобил, чийто двигател се намира отзад. Това разположение на агрегата намира място по-късно в първия автомобил на марката - 356, както и в 911 по-късно.

Все пак ако автомобилът се беше продал за 17 милиона долара, това щеше да е най-високата цена, плащана за кола с марката Porsche. А ако се беше намерил купувач за Type 64 на цената, показваща се на екрана - 70 милиона долара, тогава това щеше да е най-скъпият автомобил, продал се на търг изобщо.