В петък Volvo обяви, че в завода на компанията в гр. Торсланда е била произведена първата автономна кола на марката, която ще бъде включена в амбициозната и уникална, като измерения, програма Drive Me.

Първият автомобил от програмата Drive Me е представител на луксозния SUV модел XC90 и той е част от автомобилния парк, който поетапно ще бъдат предоставен за ежедневна употреба от семействата в Гьотеборг, включени в инициативата, пише auto-press.net. 

Като един от световните лидери в областта на автономното управление, от Volvo вярват, че неговото въвеждането обещава да намали пътните инциденти, да реши част от проблемите със задръстванията, вредните емисии и в същото време ще позволи на водачите да оползотворят допълнителното време, което се освобождава по време на техните предвижвания. 

В момента, Volvo предлага полуавтономната система за управление Pilot Assist в своето семейство 90-Серия (XC90, V90 и S90), която обещава автоматично задържане на автомобила на пътната лента със скорост на движение от до 130 км/ч без необходимост от следване на превозно средство отпред. 

Автомобилите от Drive Me програмата ще направят крачка напред, като позволяват на водача да отстрани ръцете си от волана и краката от педалите по време на движение в няколко зони на Гьотеборг.

Drive Me програмата на Volvo за Гьотеборг е първата от няколкото анонсирани от компанията, а един от следващите градове, който ще бъде включен е Лондон.