Автомобилният производител Volkswagen и бивш шеф на израелските агенти по сигурността обединяват сили срещу хакерските пробиви по колите.

Двете страни ще разработват проект за автомобил, чиято система не може да се пробие, пише CNN Money.

Немският автомобилен гигант съобщи, че е сформирана нова фирма, която ще разработва усъвършенствани решения за киберсигурност за следващите поколения автомобили на германската марка със съдействието на израелски експерти от високо равнище.

Проектът е привлякъл бившия ръководител на израелската разузнавателна агенция Ювал Дискин, който ще бъде председател на новосформираната фирма.

Още двама израелски експерти се присъединяват към бившия шеф на шпионите и ще станат част от новата компания.

Дискин е изпълнявал служба, еквивалентна на директор на ФБР, и се оттегли от високия пост през 2011 година, за да се посвети на технологичния свят. 

Новата фирма ще работи за предотвратяването на евентуална ситуация, при която хакери могат да поемат контрол върху превозното средство.

През последните три години технологични експерти показваха как могат да проникнат в превозните средства, а такива действия могат да създадат изключително опасни условия за водачите на автомобилите.

Само през изминалата година американският автомобилен производител Cherysler изтегли от пазара 1.4 милиона возила с опасението, че могат да бъдат дистанционно хакнати.

Недостатък в някои автомобили от марката дал зелена светлина на хакери, които чрез пробив в системата на колата могат да контролират возилото и да се ровят из електрониката на автомобила.

Създаването на автомобил, чиято система е невъзможно да се пробие, е голяма крачка напред в индустрията, тъй като множество производители се опитват да разработят коли, които да се движат на автопилот.