Златото е олицетворението на стойността в човешкото общество. Той е вездесъщ в света, независимо дали е под формата на златни монети, използвани в древните общества, или изящните бижута, изработени от него. Защо този благороден метал е толкова важен и търсен? Краткият отговор е неговата рядкост. Но има нещо повече от това! Нека да разгледаме някои интересни факти и характеристики на златото:

Златото е един от най-редките благородни метали в света със средна концентрация от 4 части на милиард в земната кора, което е по-рядко от диаманта.

Въпреки че хората са го добивали в продължение на хиляди години, цялото добито злато може да се побере в куб със страни от 22 м.

Златото е един от най-плътните метали, познати на човека, и също така е чудесен проводник както на топлина, така и на електричество.

Златото е изключително ковко и лъскаво, което го прави идеално за всякакъв вид бижута.

Земната кора образува злато чрез хидротермален процес, предизвикан от голяма топлина. 

Именно благодарение на тези забележителни характеристики металът се използва от хиляди години. Той се споменава и в митологията, както може би сте чували за великия цар Мидас, човек, който можеше да превърне всичко, до което се докосне, в злато. Въпреки че това може или не може да е вярно, учените смятат, че златото е първият метал, използван от хората, като най-ранните следи датират от 40 000 г. пр.н.е. Оттогава златото е имало десетки приложения, от използването му в корони през 370 г. пр. н. е. до валута по време на древногръцката и римската империя.

Коя страна произвежда най-много от този необикновен метал, според World Atlas

1. Златната мина в Невада, Съединени американски щати - 3 311 000 унции (93,5 тона)

Златната мина в Невада, Съединени американски щати

Източник: iStock by Getty Images

Златната мина в Невада, Съединени американски щати

Една от най-новите мини в този списък, Златна мина Невада, започна работа на 1 юли 2019 г. като съвместно предприятие между Barrick Gold и Newmont. Двата златодобивни конгломерата обединиха голяма част от своите активи в Невада, САЩ, за да създадат най-големия златодобивен комплекс в света. За тази цел минният комплекс може да се похвали с огромно производство от 3 310 000 унции, близо 3% от световното производство. 

Докато текущото производство е високо, златните мини в Невада са изправени пред несигурност относно бъдещия добив. Дори при повече от 100 милиона унции (2834 тона) оставащи резерви, фактори като цена, търсене и регулации могат да доведат до намалена рентабилност. Kъм 2023 г. минният комплекс все още е най-големият в света с приблизително 7000 служители, работещи в него.

2. Мурунтау, Узбекистан - 2 990 020 унции (84,7 тона)

Построен върху златното находище Мурунтау в пустинята Кизилкум в Узбекистан, златната мина Мурунтау е най-голямата открита мина в света. С огромна дълбочина от 600 м и дължина над 3 км, това е огромeн проект. Мината произвежда удивителните 2 990 020 унции злато годишно от едно отделно минно предприятие. Тъй като златните мини в Невада са комбинация от мини, много хора смятат Мурунтау за най-голямата отделна мина в света.

Мината Мурунтау има дългогодишна история - открита е през 1969 г. от Минно-металургичния комбинат Навои. Оттогава тя съставлява по-голямата част от производството на злато в Узбекистан, достигайки 80% от общото производство през 2021 г. Освен че е била основен производител в миналото, мината Мурунтау има приблизителен резерв от 71 400 000 унции (2024 тона) злато. Това е достатъчно за повече от 20 години добив при текущата скорост.

3. Грасберг, Индонезия - 1 370 000 унции (38,8 тона)

Грасберг, Индонезия

Източник: iStock by Getty Images

Грасберг, Индонезия

Въпреки че може да произвежда по-малко от половината от мината Мурунтау, Грасберг е огромна мина в Индонезия. Открита през 1972 г., 50-годишната мина е дом на един от най-големите запаси от злато в света. За тази цел мината Грасберг е произвела 1 370 000 унции злато през 2021 г., като оттогава броят им нараства. Златото не е единственият метал, добит в нея, в мината се добиват големи количества от мед и сребро. 

Най-обещаващият сондаж на Dundee Precious Metals е на 50 км от България

Най-обещаващият сондаж на Dundee е на 50 км от България

Откриването на находището в Чока Ракита беше преди по-малко от година

Медните запаси са толкова големи, че през 2022 г. Грасберг  имаше производство на мед от 1,5 милиарда паунда, което е едно от най-големите в света.

По отношение на бъдещата устойчивост мината е доста стабилна. Тъй като е съвместно предприятие между американската фирма Freeport-McMoRan, правителството на Папуа и правителството на Индонезия и е малко вероятно да се сблъска с политически проблеми. Има също така 26,3 милиона унции (745,6 тона) доказани златни резерви към 2022 г., което е достатъчно за още 15-20 години добив със същата скорост.

4. Олимпиада, Русия - 1 184 068 унции (33,6 тона)

Олимпиада е най-голямата златна мина в Русия и четвъртата по големина в света. Намира се в Красноярски край и е собственост на "Плюс", една от 10-те най-големи златодобивни компании в света по производство. Подкрепена от масивна инвестиция и преработена в три мелници, мината е произвела 1 184 068 унции през 2021 г. В допълнение към приходите от злато, мината е и основен източник на заетост в региона - в нея работят повече от 3200 души. 

5. Пуебло Виехо, Доминиканска република - 814 000 унции (23 тона)

Пуебло Виехо е открита мина за злато и сребро, разположена в провинция Санчес Рамирес в Доминиканската република. Открита е през 2012 г. от дъщерно дружество на Barrick Gold Corporation и Newmont Corporation, които притежават и златните мини в Невада. Подкрепена от значителна финансова подкрепа, Пуебло Виехо е най-голямата златна мина в Латинска Америка, произвеждаща 814 000 унции злато през 2021 г. Мината е и най-големият данъкоплатец в Доминиканската република, представляващ 2% от БВП на страната. Въз основа на текущите оценки на златните резерви, работата му трябва да продължи до 2041 г.

6. Кибали, Демократична република Конго - 812 000 унции (23 тона)

Само 2000 унции по-малко от Пуебло Виехо е златната мина Кибали в Демократична република Конго. Мината е произвела 812 000 унции злато през 2021 г. с комбиниран открит рудник и подземен минен комплекс. Този минен комплекс е един от най-големите в Африка и открит през 2013 г. с разходи за развитие от 1,7 милиарда долара. През следващите години собствеността му се променя многократно поради партньорства и продажби. Към 2023 г. собственикът на мината е Kibali Gold Mines, дъщерно дружество на Barrick Gold, и две други минни компании.

Мината Кибали надмина очакванията, произвеждайки повече злато от първоначално прогнозираното. Освен че е печеливша, компанията е инсталирала водноелектрическа централа. Благодарение на това комплексът е в съответствие с плана си да работи до 2031 г.

7. Кадия, Австралия - 764 895 унции (21,7 тона)

Австралия, вторият по големина производител на злато в света, е домът на мината Кадия, поредица от големи подземни и открити златни и медни мини. Разположена в долината Кадия, мината е жизненоважна за региона, тъй като осигурява работа повече от 20 години. Официално открита през 1998 г., Кадия е произвела солидните 764 895 унции злато през 2021 г., което й дава 7-мо място в този списък. Този темп на производство се очаква да продължи поне още 5-10 години, според текущите прогнози.

За разлика от много мини в този списък, мината Кадия е изцяло собственост на дъщерно дружество на Newcrest Mining Limited, водещата златодобивна компания в Австралия. Заедно с тази мина Newcrest управлява няколко други и е основна причина за високото производство на злато в Австралия от 10 милиона унции.

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Сърбия ще добива злато и мед на 25 км от границата с България

Инвестицията се оценява на 3.8 милиарда долара

8. Лихир, Папуа Нова Гвинея - 737 082 унции (20,9 тона)

Мината Лихир  в остров Ниолам в Папуа Нова Гвинея е друга мина, собственост на австралийската Newcrest Mining Limited. Част от тяхната международна експанзия, това е най-голямата мина в страната, която може да се похвали с производство на злато от 737 082 унции само през 2021 г. За да управлява тази продукция, в мината Лихир работят 4500 души, което е голям тласък за местната икономика. С големият си прогнозен резерв от 45 милиона унции злато, Лихир има много място за растеж.

9. Малартик, Канада - 714 784 унции (20,3 тона)

Малартик, Канада

Източник: iStock by Getty Images

Малартик, Канада

Както подсказва името, канадската мина Малартик е сгушена в Квебек, Канада. Това е най-голямата действаща златна мина в страната и има дълга история. Това е така, защото златното находище е открито преди век през 1923 г. В него обаче не е имало широкомащабни минни дейности до откриването на канадската мина Малартик през 2011 г. Първоначално стартирана от Osisko Mining, тази мина по-късно става собственост на на Yaman Gold и Agnico-Eagle Mines и сега е еднолична собственост на последните. През 2021 г. канадската мина Malartic е произвела 714 784 унции злато, което я прави 9-ият най-голям производител в света. Според прогнозите мината ще продължи да работи до 2030 г.

10. Бодингтън, Австралия - 696 000 унции (19,7 тона)

Мина Бодингтън, разположена в Западна Австралия, е открита мина за злато и мед и второто австралийско вписване в този списък. Първоначално открита като съвместно предприятие през 1987 г., мината работи до 2001 г., когато известните ресурси на оксидна руда са изчерпани. В последствие беше открит масивен нов резерват, което предизвика изграждането на разширена мина на мястото. Новата мина Бодингтън беше открита през 2009 г. и дотогава Newmont Goldcorp беше закупила акции, за да стане едноличен собственик. От откриването си мината произвежда стабилно количество злато, което никога не пада под 650 000 унции. През 2021 г. общото производство е 696 000 унции, което го прави близък конкурент на най-голямата златна мина в Австралия. Очаква се мината да продължи да работи до 2036 г., когато наличните златни резерви ще бъдат изчерпани.

Бодингтън, Австралия

Източник: wikipedia

Бодингтън, Австралия