Сръбската минна компания Zijin Mining doo Bor е подала искане за вземане на решение относно необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда на проекта за експлоатация на минерални находища от мед и злато в мина Чукару Пеки. Долната зона на мината съдържа 16 мегатона мед и 333 тона злато. 

В документа, изготвен от Dvoper doo Белград и Института по минно дело, се напомня, че проектът на горната зона на мината е завършен и пуснат в експлоатация в края на юни 2021 г., пише Ekapija.

Твърди се, че долната зона на мината се състои от порфирови скали с рудно тяло с огромни размери и суровини, в които съдържанието на мед в рудата надвишава 0,30%, в размер на 2049,55 Мт, с количества мед от 15,70 Мт, средно съдържание на мед в рудата 0,77% и придружаващото съдържание на злато в размер на 332,64 т, със средно съдържание на злато 0,16 грама на тон.

Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато

Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато

Канадската компания оперира обекти в Челопеч и Крумовград

Проектът на долната минна зона включва изграждането на подземен рудник, съоръжение за преработка на рудата и депониране на отпадъчни скали на повърхността, странични съоръжения като вентилационна система, система за прахоотвеждане, команден център и склад, съоръжение за доставка и разпределение на електрическа енергия, водоснабдителна и канализационна система, комуникационна система и съоръжение за опазване на околната среда, пише в проекта.

В него се допълва, че експлоатацията на долната площадка ще се извършва под земята. Очаква се производството да започне през 2024 г. Общият производствен цикъл на мината ще бъде 41 години, като в същото време експлоатацията на горната площадка ще бъде завършена през следващите десет години.

Крайният продукт на мината ще бъде меден концентрат. Посочва се, че качеството на медния концентрат е добро (21%) със съдържание на злато от 2,42 г/т до 4,41 г/т.

Eldorado Gold ще добива злато в Халкидики: Гърция се превръща в третия най-голям производител на ценния метал в Европа

Рудник в Халкидики превръща Гърция в третия най-голям производител на злато в Европа и осигурява 5000 нови работни места

Възражденто на проекта Skouries

С Меморандума за развитие на долната зона на мината Чукару Пеки Zijin Mining потвърди намерението си да инвестира допълнителни 3,8 милиарда долара в Република Сърбия.

По същото време беше подписан и Меморандум за развитие на проекта за слънчева електроцентрала с мощност 300 MW за нуждите на компанията.

"Благодарение на днешния меморандум, който включва 3,8 милиарда щатски долара нови инвестиции, Сърбия ще се нареди сред най-големите европейски производители на мед и водещи производители на злато, но също така ще създаде възможност за допълнителни инвестиции, разбира се със задължението да прилага най-високите екологични стандарти", каза министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович Ханданович.