Канадската минна компания Eldorado Gold рестартира разработването на своя дълго отлаган проект в златно-медното порфирно находище Skouries, разположено на полуостров Халкидики в Северна Гърция. Припомняме, че конгломератът осигури 680 милиона евро за финансиране на проекта през април.

Строителните работи започнаха през 2017 г. и са завършени до 50% с инвестиция на стойност 550 милиона щатски долара. В последствие дейността беше спряна заради забавяне от страна на правителството при издаването на разрешителни и броженията на местното население. Ще бъдат необходими още 845 милиона инвестиции за завършване на работата в Skouries.

Националната банка на Гърция и Piraeus Bank са водещите организатори на съоръжението, които според Eldorado Gold ще осигури 80% от очакваното бъдещо финансиране, необходимо за завършване на проекта, който е приблизително наполовина построен, пише Greek Reporter.

Мината има запаси от 3,7 милиона унции злато и 1,7 милиарда паунда мед

Плановете са в от нея да се добиват 140 000 унции злато и 67 милиона фунта мед годишно в следващите около 20 години.

Находището Skouries, разположено на полуостров Халкидики в Северна Гърция

Източник: wikipedia

Находището Skouries, разположено на полуостров Халкидики в Северна Гърция

Христос Баласкас, управляващ директор на Eldorado Гърция и вицепрезидент за Гърция, отбеляза, че комбинираната експлоатация на всички минни полета в Касандра ще направи Гърция третият по големина производител на злато в Европа с годишно производство от 215 000 унции след Швеция (260 421) и Финландия (247 560).

Завършването на работите ще изисква нови инвестиции на стойност 1,9 милиарда евро и ще произведе износ на стойност 11 милиарда евро, публични приходи от около 2 милиарда евро, 5000 нови работни места и екологични инвестиции на стойност 120 милиона евро.

Почти 6000% скок на износа на руско злато към ОАЕ

Почти 6000% скок на износа на руско злато към ОАЕ

Намира ли си през Емирствата път към западните пазари?

Очакванията са в рудникът да започне производство до края на 2025 г., началото на 2026 г.

Възраженията 

По-голямата част от местното население се противопостави на проекта, позовавайки се на огромно въздействие върху околната среда, водещо до пълното унищожаване на туризма и селското стопанство в района (тези индустрии представляват почти цялата финансова дейност в района). Местното население демонстрира през годините, дори затваря националните пътища, но строителството все още продължава.

През 2017 г. Eldorado Gold замрази инвестициите в златната мина Skouries, заемайки твърда позиция в дългогодишната си битка с тогавашното правителство на СИРИЗА. Тогава компанията обяви, че ще преоцени своята инвестиция в проекта след одобрение и получаване на необходимите разрешителни.

Dundee Precious Metals търси нови 24 000 унции злато в мината "Челопеч"

Dundee Precious Metals търси нови 24 000 унции злато в мината "Челопеч"

Канадската компания ще изхарчи до $6 милиона за проучвателна дейност

Консервативното правителство, което встъпи в длъжност през 2019 г., искаше спрялата инвестиция да бъде съживена.

Премиерът Кириакос Мицотакис каза, че инвестицията ще бъде завършена, но "без никакви заобиколки" по отношение на опазването на околната среда, за да успокои притесненията на своите критици.