International Business Machines (IBM) обяви, че ще се раздели на две публични компании. Изненадващият ход е опит да се пренасочи фокусът към бизнеса с по-висок марж - като облачните услуги и изкуствения интелект, предава BBC. През последните години IBM насочи вниманието в тази посока, за да компенсира забавянето на продажбите на софтуер.

През следващата година ще бъде обявена и създадена нова компания, фокусирана върху наследената ИТ инфраструктура. Акциите на IBM се покачиха с близо 6% след съобщението.

Разделянето бележи последната промяна на една от първите големи компютърни фирма в света, която се поглежда в страни от от традиционния си бизнес.

Изпълнителен директор Арвинд Кришна беше ключова фигура в придобитата от IBM за 34 млрд. долара облачна компания Red Hat миналата година. "Уcпexът, ĸoйтo пocтигнaxмe c Rеd Наt, ни дaвa yвepeнocт, чe тoвa e пpaвилният xoд", заяви Kpишнa, нapичaйĸи гo "знaчитeлнa пpoмянa" в бизнec мoдeлa нa ĸoмпaниятa.

В момента Amazon Web Services и Microsoft доминират на пазара за облачни услуги.

"За да стимулираме растежа, нашата стратегия трябва да се гледа към реалността в света, в който живеем, и бъдещето, към което нашите клиенти се стремят. Днес хибридният облак и изкуственият интелект бързо се превръщат в водещи услуги", написа Кришна в блога си.

IBM в момента има над 352 000 служители. Компанията очаква разделянето да струва 5 млрд. долара.

Наследственият бизнес на IBM ще бъде отделен в нова компания, наречена NewCo. Според анализатори този ход е опит да се съсредоточи върху по-печеливши бизнес модели.

NewCo ще има 90 000 служители и ще получи постоянно име през следващата година, заедно с листване на пазара на акции