От началото на годината е отчетен ръст от 104% при потреблението на ток, свързано с копаенето на Биткойн. Потреблението на електроенергия за кроптивалута номер едно нараства значително на фона на поскъпването на дигиталния токен, съобщава Bloomberg, цитирайки данните на Stocklytics.

Процесът на добив на Биткойн представлява решаване на сложни математически задачи от мощни компютри, като по този начин се валидират и добавят трансакции към децентрализираната счетоводна книга в основата на токена.

Колкото повече расте популярността на криптовалутата, толкова повече миньорите искат да капитализират нейната стойност, коментират експерти от сектора.

Снимка 611548

Източник: EPA/БГНЕС

За период от една година общото енергийно потребление, свързано с добива на Биткойн, е нараснало от 67,36 тераватчаса до 137,68 тераватчаса. За сравнение, енергията, необходима за една Биткойн трансакция, може да захрани 474 389 VISA трансакции.

Поскъпващите акции

На този фон, по данни на BanklessTimes, акциите на компаниите, които се занимават с добив на Биткойн, са поскъпнали с цели 226% от началото на 2023 година, спрямо около 170% за самата криптовалута.

Бумът при акциите на компаниите за добив показват тяхната важност при формирането на бъдещето на дигиталните активи.

Всеки шести гражданин в Австрия вече притежава Биткойн

Европейската страна, в която вече всеки шести гражданин притежава Биткойн

Пред Money.bg говори проф. Алфред Таудес - основател и ръководител на Института за криптоикономика към Виенския икономически университет - WU