Заради търсенето на софтуерни услуги в условията на пандемия, финансовите резултати на Microsoft през последното тримесечие на 2020 г. далеч надхвърлят предходните печалби и приходи на гиганта, според данни, публикувани късно във вторник.

Приходите са нараснали със 17% до 43,1 млрд. долара, движени от нарастване на продажбите на персонални компютри, скок в търсенето на видео игри и увеличено използване на облачни услуги.

Тъй като Wall Street очакваше темпът на растеж на компанията да се забави до под 10%, резултатите, които надхвърлят с над 70% тази прогноза, доведоха до изстрелване на акциите на Microsoft с 6% по време на търговията вчера следобед. Така тяхната цена достигна най-високата си стойност в историята от 232,33 долара.

Снимка 515752

Microsoft съобщи, че печалбата на акция се е увеличила от 1,51 долара през предходната година до 2,03 долара - ръст от над 25%. Wall Street очакваше приходи от 40,2 млрд. долара и печалба на акция от 1,64 долара.

В изявление главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че нарастването на търсенето, движено от коронавируса, е "зората на втората вълна на цифрова трансформация, която обхваща всички компании и индустрии".

Друг двигател на растежа беше операционната система Windows. Приходите от продажбата ѝ се увеличиха с 1% през тримесечието, което беше неочаквано. В същото време продажбите на новата конзола за игри Xbox увеличи приходите от игри с 40%. Това увеличи общите приходи на компанията от подразделението More Personal Computing с 14% до 15,1 млрд. долара.

Най-големият скок за тримесечието се дължи на подразделението Microsoft Intelligent Cloud, което включва облачната платформа и сървърния софтуер Azure. Ръстът на приходите на Azure беше 48%, което увеличи общите приходи на подразделението с 23% до 14,6 млрд. долара.

Междувременно отделът "Производителност и бизнес процеси" отчита приходи от 13,4 млрд. долара, което е покачване с 13%, движено от продължаващото силно търсене на Office 365, което нараства с 20%, колкото се покачи и през предходното тримесечие.