Индийската Tata Motors, собственик на производителя на луксозни автомобили Jaguar Land Rover (JLR), се сринаха във вторник, след като компанията предупреди, че недостигът на чипове ще продължи и след края на годината", предаде Zero Hedge.

Първоначално акциите на Tata на Националната фондова борса на Индия спаднаха с 10%, но възстановиха известна част от загубите си и затвориха при цена от 8,50%.

"Настоящите проблеми с доставките на полупроводници представляват значително краткосрочно предизвикателство за индустрията, справянето с което ще отнеме време, но сме окуражени от силното търсене, което наблюдаваме, когато доставките се възстановят", каза Тиери Болор, главен изпълнителен директор на JLR. "Предприемаме стъпки, за да гарантираме сигурността на нашата верига за доставки за в бъдеще, като работим директно с нашите доставчици и производители на чипове, за да увеличим видимостта и контрола върху доставката на чипове за нашите автомобили."

JLR очаква недостигът на чипове да намалее през втората половина на годината. Въпреки това проблемите със структурния капацитет ще бъдат разрешени само след като инвестициите на доставчици в нови мощности започнат производство през следващите 12-18 месеца и затова очакваме някои нива на недостиг да продължат до края на годината и след това.

Продължаващият глобален недостиг на чипове може да доведе до 50% спад в производството на JLR през тримесечието на септември, тъй като снабдяването продължава да се превръща в проблем.

"Продажбите на дребно на JLR за тримесечния период до 30 юни 2021 г. се увеличиха значително на годишна база, отразявайки продължаващото възстановяване на търсенето от пандемията, особено в сравнение с миналата година. Въпреки това, продажбите на едро бяха по-ниски от търсенето, което би позволило поради проблеми с доставките на полупроводници, засягащи световната автомобилна индустрия", добави Tata Motors.