Alibaba Group Holding Ltd. планира да набере между $10 милиарда и $15 милиарда във второ листване на борсата в Хонконг още този месец, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Интернет гигантът в областта на търговията е най-скъпата китайска компания по пазарна капитализация. Планът е продажбата на акции да дойде само ден след т. нар. "Ден на самотните сърца" на 11 ноември - китайски еквивалент на "Черния петък".

Ако Alibaba успее да набере $10 милиарда или повече, тя ще изпревари Uber и ще застане на първа позиция по най-голямо листване. Разбира се, бъдещо качване на борсата на Saudi Aramco ще я засенчи.

Успешно листване ще подкрепи още повече финансите на компанията, която вече се намира в добро здраве. Alibaba, чиято пазарна капитализация надхвърля почти $500 милиарда, доминира пазара на интернет търговия в Китай, а продажбите ѝ продължават да расте. За последното тримесечие тя записа продажби от 119 милиарда юана ($17 милиарда) и печалба от 70,7 милиарда юана.

Компанията отпразнува богато 20-тия си рожден ден, който съвпадна с пенсионирането на изпълнителния председател Джак Ма. За "Деня на самотните сърца" ще пее Тейлър Суифт.

Самият празник започна през 2009 г. и бе създаден именно от компанията. Миналата година на него тя продаде стоки за $30,8 милиарда, а очакванията са, че този понеделник рекордът ще бъде подобрен.

Листването в Хонконг идва пет години, след като Alibaba набра $25 милиарда на борсата в Ню Йорк. През 2019 г. акциите ѝ се покачиха с 36 процента. Компанията ще използва средствата, за да разшири бизнеса си.

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Той решил, че трябва да напусне компанията щом минат 20 години от началото на неговото управление