Платформата за онлайн пазаруване AliExpress, която е дъщерна на китайския интернет гигант Alibaba, ще отвори първи физически магазин в Европа в края на тази седмица. Той се намира в Мадрид и е разположен в търговския център Intu Xanadu в града, съобщава местното издание Expansión.

Любопитно е да се каже, че в същия център се намира и първият такъв на Apple в Мадрид.

От китайската компания посочват, че избора на страната за отварянето на физически магазин на Стария континент не е случаен.

"Испания е третият най-голям пазар за AliExpress след Русия и САЩ, а Мадрид е град, който посреща инвеститорите с отворени обятия", обясняват от AliExpress.

Ръководството на интернет лидера към този момент не възнамерява да отваря повече обекти в Испания или Европа.

"Искаме да видим как ще се развие този модел в Мадрид и ако установим, че има по-голямо търсене от страна на клиентите на този тип търговия, ще отговорим на него", коментира Рубен Батиста, който е един от оперативните мениджъри на платформата за испанския и португалския пазар.

Междувременно през юли стана ясно, че дъщерното дружество на AliExpress в Испания вече предлага голям набор от продукти на местни производители онлайн. По думите на генералния директор на фирмата в европейската страна Естела Йе компанията вече работи с 3000 местни дружества, но до края на годината се надява техният брой да достигне 10 000.