Съществуващата база от потребители (общият брой на текущите потребители) на iPhone е спряла да расте, според Deutsche Bank.

Това е най-големият проблем пред Apple преди пускането на пазара на iPhone 8 през септември. Очаква се пълно преобразяване на устройството с изцяло нов дизайн и голямо увеличение на продажбите като резултат.

Броят на ползвателите на смартфона е толкова голям, около 650 милиона души, че Apple има проблеми в намирането на нови клиенти. Ръстът на това число се е запътил към нула процента на година.

Животът на един iPhone е толкова дълъг, че отделните потребители обикновено издържат с едно устройство три години преди да си купят ново. Всеки, който иска нов iPhone вече има такъв в общи линии, а пазарът за всички видове смартфони е почти препълнен, според анализатора Шери Скрайбнър от Deutsche Bank.

Преди базата от клиенти на Apple се считаше за ценно предимство. Всяка година, все по-голям процент от тях се нуждае от нов телефон и компанията почти автоматично запълва голяма част от това търсене.

Apple готви три смартфона през следващата година

Apple готви три смартфона през следващата година

Компанията ще използва OLED технологията

Анализът на Скрайбнър преобръща това разбиране. Базата вече е толкова голяма, че може да не доведе до по-голям ръст. С други думи, сега Apple може да е в момента на пиковия си iPhone, пише Business Insider.

Скрайбнър отбелязва, че други анализатори очакват 244 милиона нови смартфона на Apple да бъдат продадени през фискалната 2018-та година. Тя смята, че това число не отговаря на реалността.

"Според нашите изчисление, ще има около 228 милиона iPhones, готови за смяна през фискалната 2018-та година. Предполагайки, че всеки един от тези потребители ще си купи нов телефон и че Apple не загуби никакви клиенти от конкурентите си, компанията все още няма да достигне очакванията за 244 милиона продажби, освен, ако не спечели значителен брой нови клиенти.

За да достигне тези оптимистични числа, Apple трябва да спечели 15 милиона нови iPhone клиенти. За да поставим това в перспектива, пазарът за смартфони като цяло нарасна с 36 милиона устройства през 2016-та и се очаква да нарасне с 44 милиона през 2017 година."

С други думи, 15 милиона нови iPhone потребители представляват 34% от ръста на всички продадени смартфони през 2017-та година. От историческа гледна точка, Apple заема само 15% от всички продажби на телефони. Сега ще трябва да удвои този дял от пазара и да не губи никакви клиенти, за да отговори на очакванията на анализаторите за продажбите на новия iPhone, казва Скрайбнър.

Apple се готви за смъртта на iPhone

Apple се готви за смъртта на iPhone

Кое ще следващото голямо нещо?

Наистина старите iPhones не водят до нови продажби на смартфона. Част от проблема е, че съществуващата база от клиенти включва и стари модели на iPhone, които все още работят. Устройства, които са на 1, 2 или 3 години и са подарявани на деца, роднини и по-бедни приятели, или продавани онлайн. Около 10% от всички потребители на iPhone са втори собственици на телефона, смятат от Deutsche Bank.

Процентът на втора ръка телефони се очаква да нарасне, тъй като след излизането на всеки следващ нов модел, собствениците продават старите си устройства онлайн, даряват ги или ги подаряват.

Хората, които притежават втора ръка iPhone не са същите като потребителите на iPhone, счита Deutsche Bank, защото те едва ли ще си купят нов модел на марката. Това са хората, които си вземат стар, втора-ръка телефон, защото не могат да си позволят нови. Около 25% от iPhones биват рециклирани обратно на пазара с нов собственик според данни на Международната корпорация за данни (IDC).