iPhone може и да е най-успешният продукт на всички времена с продажби от над 1 милиард броя, направил Apple най-високо оценената компания в света, но гигантът от Купертино вече трябва да се изправи пред възможността съвсем скоро друг вид компютри да заменят смартфоните.

Днес мобилните телефони са доминиращата компютърна платформа, но Microsoft, Google, Facebook и Apple вече започват да инвестират в технологиите за добавена реалност, която интегрира компютърната графика с реалния свят.

Големите технологични компании смятат, че един ден именно тази технология ще завземе света и ще успее да замени всички останали екрани в живота ни - дори iPhone.

Apple, както и останалите, виждат, че пазарът за смартфони скоро няма да може да носи ръст, както преди няколко години, и компаниите имат нужда от нещо друго, което да го замести.

"Въвеждането на виртуалната реалност ще отнеме време, защото в момента им някои много трудни пречки пред нас. Но ще се случи и ще е голямо и ще се чудим когато стане, как сме живяли без него. Както днес се чудим как сме живяли без смартфоните ни", каза миналата година главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

Разбира се, гигантът от Купертино никога не е казвал, че работи по "умни" очила. Apple никога не готови за бъдещите си продукти, но подсказва за тях по два основни начина: чрез придобиването на компании и чрез софтуера.

По-рано този месец Apple обяви ARKit - софтуер, който позволява на разработчиците да създават по-лесно приложения с добавена реалност за iPhone.

Амбициите на компанията стана явни, когато през 2015 г. придоби немската Metaio. По-късно последваха още няколко сливания.

Така идеята на Apple е очилата да заменят телефоните - включително iPhone. Но компанията вече е показвала, че няма нищо против да канибализира свои собствени продукти - както когато телефонът измести iPod. А и анализатори вече предричат, че през следващите години темпът на ръст на продажби на iPhone ще намалее сериозно. Тенденцията ще засегне всички производител, разбира се - прогнозите са, че пазарът на смартфоните ще расте с по едва 3% годишно до 2021 г.

Марк Зукърбърг обяви края на смартфоните и телевизорите

Марк Зукърбърг обяви края на смартфоните и телевизорите

Добавената реалност е "следващото голямо нещо", смята основателят на Facebook