Apple се ангажира да инвестира около 44 милиона долара в център за научноизследователска и развойна дейност в Индонезия през следващите три години, което позволява на производителя да започне продажбата на най-новия си iPhone 7 в азиатската страна.

Индонезия е обещаващ пазар на смартфони, където Apple среща някои конкуренти. В страната се планира от януари 2017 г. всички 4G мобилни телефони, продавани там, да имат "локално съдържание от най-малко 30 на сто".

Това правило може да бъде изпълнено по отношение на хардуера, софтуера или инвестиционен ангажимент.

Apple получила такова уверение през ноември, уточняват от Министерството на промишлеността, цитирани от Reuters, и ще инвестира в центъра на местно ниво.

"Поради това те могат да разпространяват устройства на цена 6 милиона рупии ( 448 долара) и повече. Това означава, че айфоните ще могат да бъдат разпространявани", коментират от ведомството.

Представител на Apple обаче не потвърди инвестицията.

През второто тримесечие на тази година корейският производител Samsung водеше с 26 процента дял от пазара за смартфони в Индонезия по обем на продажби, следван от китайската компания OPPO с 19 на сто. И двете дружества има заводи в Индонезия.