Шведският производител на индустриални компоненти AQ Group вижда възможности да генерира €40 милиона от продажби на батерийни системи в Българи. Това обявиха от компанията, цитирани от SeeNews.

Първите батерийни системи, произведени в завода на производителя в Перник, трябва да бъдат доставени до края на 2022 година, като той ще започне да работи с пълен капацитет през първото тримесечие на 2023 година, обявиха от AQ Group.

През третото тримесечие на тази година шведската компания вече генерира €6 милиона у нас, след като достави на международния пазар първите си системи за съхранение на батерии, произведени в България.

През юни тази година AQ Group обяви, че ще купи имот в Западна България за €5 милиона, тъй като се стреми да разшири бизнеса си. Имотът е с площ от 22 000 кв. м и се намира в Перник.

AQ Group инвестира €5 милиона в бизнеса си в България

Шведска компания инвестира €5 милиона в Перник и търси да наеме 100 души персонал

Компанията притежава три местни дъщерни дружества, които оперират на пет обекта в страната

Плановете са фабриката да произвежда корпуси от ламарина и да отговаря за електрическата интеграция на големи акумулаторни системи за съхранение на енергия (BESS).

До 2024 година компанията възнамерява да инвестира още €2 милиона за ремонти и оборудване на обекта си в Перник, който представлява съществуваща фабрика с около 50% готовност за работа.

Сега от AQ Group подчертават, че виждат възможности да генерират €40 милиона догодина от продажби на батерийни системи, които ще се произвеждат в планираната фабрика в Перник.

Шведската компания разработва продуктите си чрез три местни дъщерни дружества, управляващи пет съоръжения в София, Радомир, Годеч, Кюстендил  и Велико Търново.

Фирмата планира да назначи около 100 служители на обекта през следващата година, като потенциално ще увеличи броя им до около 500 през следващите няколко години, в зависимост от темпа на растеж на бизнеса.