Българският лидер на европейския пазар на биодизел - компанията "Астра Биоплант", част от групата "Булмаркет", обяви, че успешно е завършил първия етап от изграждането на фотоволтаични мощности на завода си в град Сливо поле край Русе.

Покривната централа е с мощност от 500 кВч и ще бъде използвана изцяло за собствените нужди на компанията. С тази инвестиция "Астра Биоплант" очаква да подсигури 700 мВч енергия годишно и да спести близо 350 тона въглеродни емисии.

Кои са "Астра Биоплант"?

Производството на компанията за създаване на биодизел е разположено основно в района на Русе. Тя е част от голямата група на производителя и търговец на горива "Булмаркет" и е създадена през 2007 година. Днес "Астра Биоплант" е сред лидерите на пазара на биодизел в целия ЕС, като попада в топ 5. Това става благодарение на над 320 000 тона произведени и над 900 000 тона изтъргувани биогорива.

Астра биоплант инвестира 10 млн. евро в завод за биодизел в Сливо поле

Компанията се концентрира върху реализацията на биодизел от второ поколение, който се произвежда основно от отпадни суровини като използвани олиа за готвене и остатъчни мазнини. Това биогориво намалява въглеродните емисии с до 90%.

За производството на биодизел от първо поколение "Астра Биоплант" изкупува огромни количества слънчоглед и рапица, или по-точно над 25% от общия произведен слънчоглед в страната и над 50% от произведената рапица.

Енергийна амбиция

Амбицията на Групата "Булмаркет" е да захрани всички свои предприятия с чиста възобновяема енергия от собствено производство. Следващият етап от проекта се очаква да увеличи мощността до 2 мВч мощност и по този начин да допринесе за спестяването на над 1400 тона въглеродни емисии годишно.

"В толкова бързо променяща се среда за нас е от изключителна важност да подобряваме ефективността си и да продължаваме да сме лидер на пазара в Югоизточна Европа. Вярваме, че в дългосрочен план тези инвестиции ще допринесат за по-чиста и значително по-добра околна среда", коментира Димитър Минчев - изпълнителен директор на "Астра Биоплант".

Компанията си е поставила за цел до 2026 година да стимулира доставчици, отговорни за голяма част от въглеродните емисии във веригата на доставки на международно ниво, да определят свои собствени климатични цели.

Третата най-голяма компания в България

Тази година "Астра Биоплант"  се нарежда на трето място сред най-горемите компании в страната. Приходите на групата за 2021 година са в размер на 3,336,886 хиляди лева, а печалбата - 227,123 хиляди лева.