Германският производител на луксозни автомобили Audi реши да ограничи производството на електрическите автомобили Q8 e-tron и Q8 e-tron Sportback в завода си в Брюксел поне за две седмици. Основната причина е недостиг на резервни части, пише Automobilwoche.

Официален представител на известната марка отбелязва, че на фона на нестабилната ситуация с доставките (заради конфликта в Червено море), след края на посочения период, срокът на действие на решението може да бъде удължен.

По данни на германското издание, от ръководството на Audi сега обмислят евентуално преместване на производството на модела Q8 E-tron в заводи в Мексико и/или Китай.

Планираните промени целят намаляване на излишните производствени мощности, докато в същото време заводът на Audi в Чанчун в Китай, все още не използва пълния си капацитет.

Малко по-рано стана известно, че представители на Европейската комисия смятат през първите месеци на 2024 г. да посетят с цел инспекция заводите за автомобили в Китай на BYD, Geely и SAIC, за да установят дали държавата ги подпомага, за да правят електрически автомобили с 20% по-евтини от европейските.

От отговора на този въпрос, зависи евентуалното въвеждане на мита на китайските електромобили, за защита на европейския пазар.

Audi: До 2-3 години електромобилите ще са толкова печеливши за компаниите, колкото и бензиновите

Audi: До 2-3 години електромобилите ще са толкова печеливши за компаниите, колкото и бензиновите

През миналия месец Audi обяви ускоряване на плановете си за електрификация