Автомобилните производители във Великобритания са похарчили поне £735 млн. ($970 млн.) в подготовка за Brexit. Те предупредиха, че загубите ще бъдат още по-големи, ако преговарящите не успеят да постигнат сделка с Европейския съюз, предава Bloomberg.

Почти една трета от общите разходи са направени тази година, като индустрията се подготвя за нови митнически декларации и натрупва части, казват от местната асоциация на производителите и дилърите. Излизането от Европейския съюз без сделка ще струва на сектора до £47 млрд. загубен оборот през следващите пет години, сочат още от асоциацията.

До края на преходния период остават по-малко от осем седмици. Индустрията настоява за удължаване на гратисния период за снабдяване с декларации и яснота как компаниите ще трябва да доказват произхода на продуктите, за да се съобразят с праговете за местни компоненти, от поне една година.

"Постигането на сделка е критично, но не трябва да е каквато и да е сделка", казва Майк Хейвс, главен изпълнителен директор на асоциацията. Споразумение, което не постига търговия без мита и без квоти, "ще бъде еквивалентно на никаква сделка, ще унищожи работни места и ще натисне спирачките на амбициите на Великобритания да бъде водещ световен производител и пазар".

През 2019 г. над 80% от общо 1,3 млн. автомобила, произведени във Великобритания, са изнесени в чужбина. ЕС отговаря за 55% от този износ. Великобритания е и голям вносител: 85% от общо 2,3 млн. автомобила, продадени в страната миналата година, са били внос.

Brexit без сделка оскъпява автомобилите на Острова с £1 900

Brexit без сделка оскъпява автомобилите на Острова с £1 900

Дори и при споразумение, някои производители ще бъдат в по-неизгодна позиция