Преговорите по сделка между Великобритания и Европейския съюз остават безплодни, а бизнесът на Острова вече започна да пресмята как Brexit без сделка ще нанесе удар по потребителите.

През тази седмица асоциацията на производителите и търговци във Великобритания съобщи, че Brexit без сделка ще оскъпи новите автомобили, внасяни от ЕС, с 10%. Средната им цена сега е около £19 хил., което означава, че потребителите ще трябва да извадят още £1,9 хил. от джоба си.

Електромобилите, които все още са по-скъпи (но до 2024 г. няма да е така, според UBS), ще струват с £2,8 хил. повече - което почти ще изтрие субсидията от £3,5 хил., която Лондон дава при покупка.

Сривът на рублата оскъпи с 15% автомобилите в Русия

Сривът на рублата оскъпи с 15% автомобилите в Русия

И поскъпването ще продължи, според дилъри

Митата ще са двупосочни, което означава, че автомобилите, произведени на Острова, ще бъдат по-скъпи в ЕС. От своя страна това ще намали търсенето и ще засегне работни места във Великобритания.

Дори и да бъде постигната сделка, някои от най-големите заводи все пак са изправени пред възможността да плащат мита. Брюксел отказа на Лондон частите, внесени от трета страна (най-вече Япония), да бъдат броени като британски продукти. Така заводите на производители като Nissan и Toyota на Острова отново ще бъдат поставени в неблагоприятна ситуация.

Brexit без сделка може да оскъпи храните на Острова с £3,1 млрд.

Brexit без сделка може да оскъпи храните на Острова с £3,1 млрд.

Крайният срок наближава, а Лондон и Брюксел все още не са постигнали сделка