Британците ще усетят ефекта от Brexit без сделка в супермаркетите, предупреждава местната асоциация на търговците на дребно, цитирана от BBC.

British Retail Consortium изчисли, че митата след края на преходния период ще добавят £3,1 млрд. годишно към разходите за внос на храни и напитки - освен ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат споразумение за свободна търговия. "Ако няма сделка преди Коледа, ръстът на митата няма да остави друг избор на търговците, освен да повишат цените за потребителите", казват от организацията.

Андрю Опи, директор в BRC, заяви, че коронавирусът вече "прави живота на потребителите по-труден", особено на тези с по-ниски доходи. "Brexit без сделка ще има огромен отрицателен ефект върху възможността им да купуват най-основните храни".

Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Великобритания и източник на 80% от храните и напитките. Но ако Лондон не успее да постигне сделка, вносните храни ще бъдат обложени със средно 20% мито - за телешката кайма ще се плаща мито от 48%, за краставиците - 16%, а за традиционното английско сирене чедър - 57%. Общо 85% от вноса на храна от ЕС ще бъде обложен с над 5%.

Великобритания стартира нова схема от стимули за подкрепа на работните места

Великобритания стартира нова схема от стимули за подкрепа на работните места

Схемата започва от ноември и ще струва около 300 милиона паунда на месец

Според BRC увеличаването на цената на продуктите до крайните потребители ще се повлияе и от "физическите проверки, проверките на документи и други нетарифни бариери", които биха затруднили търговците на дребно. А това може да стане в неподходящ момент - когато коронавирусът вече засегна поминъка и покупателната способност на милиони хора на Острова.

Междувременно властите заявяват, че "работят усилено" за постигането на сделка. По думите на говорител на правителството преговорите за сделка с ЕС продължават, като нови дискусии ще има на следващата официална сделка с Брюксел следващата седмица.

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Перспективите пред пазара на труда изглеждат мрачни