Правителството и фирмите във Великобритания ще продължат да допълват заплатите на работниците, които не са успели да се върнат на работното място на пълен работен ден заради новия коронавирус.

Схемата за подкрепа на работните места (The Jobs Support Scheme), която ще замени схемата за стимулиране на служители в неплатен отпуск, ще осигури на работниците да получават 75% от нормалните си заплати за период от шест месеца.

Целта на новата схема е да се спре масовото съкращаване на работни места, след като правителството въведе нови мерки за справяне с нарастването на случаите на коронавируса, пише BBC.

По официални данни близо три милиона работници - или 12% от работната сила на Острова - в момента са в частичен или пълен отпуск. Настоящата схема за пускане на служители в отпуск приключва на 31 октомври.

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени във Великобритания през есента

Перспективите пред пазара на труда изглеждат мрачни

"Правителството ще подкрепи пряко заплатите на работещите, като ще даде на предприятията, които се сблъскват с депресията, възможността да задържа служителите на работа в по-кратки часове, вместо да ги съкращава", коментира британският финансов министър Риши Сунак.

Той добави, че новата схема ще "подкрепя само жизнеспособни работни места", за разлика от работни места, които съществуват само защото правителството продължава да субсидира заплатите.

Приносът на правителството към заплащането на работниците ще намалее рязко в сравнение със схемата за отпуските. Ако досега правителството покриваше до 80% от месечната заплата до 2 500 британски лири, то по новата схема този процент ще спадне до 22%.

"Основната цел на нашата икономическа политика остава непроменена - да подкрепи работните места на хората - но начинът, по който постигаме това, трябва да се развива", посочи още Сунак. "Не мога да спася всеки бизнес, не мога да запазя всяка работа."

Новата схема започва на 1 ноември и ще струва на правителството около 300 милиона паунда на месец.

Търговията във Великобритания надхвърли нивото си на растеж от преди кризата

Търговията във Великобритания надхвърли нивото си на растеж от преди кризата

Дигиталната расте, но физическата се свива

Как ще работи схемата за подкрепа на работните места?

- Съгласно схемата, правителството ще субсидира заплатите на служителите, които работят по-малко от нормалните часове поради по-ниското търсене;

- Това ще важи за персонала, който може да работи поне една трета от обичайните си часове;

- Работодателите ще плащат на персонала за часовете, които работят;

- За часовете, в които служителите не могат да работят, правителството и работодателят ще покрият по една трета от загубеното заплащане;

- Безвъзмездните средства ще бъдат ограничени до £697,92 на месец;

- Всички малки и средни предприятия ще могат да участват в схемата;

- По-големият бизнес ще трябва да отговаря на условия - схемата ще бъде достъпна, ако оборотът им е спаднал по време на кризата;

- Схемата ще бъде отворена за работодателите, дори ако преди това не са използвали схемата за отпуските;

- Схемата ще продължи шест месеца, започвайки през ноември.

Вирусът може да "замрази" следващата индустриална революция на Великобритания

Вирусът може да "замрази" следващата индустриална революция на Великобритания

Една от причините за това са недостатъчните инвестиции, заради несигурността породена от Брекзит