След като правителството на Острова започна да изпраща компенсации дори и на самоизолиращите се по т.нар. New Style Employment and Support Allowance, изглежда жителите на страната са започнали да разходват всичко възможно, става ясно от последните данни за търговията на дребно.

На месечна основа през август във Великобритания тя расте с 0,8%, което е с 0,1 процентен пункт повече, отколкото предварително се очакваше, става ясно от Националния офис за статистика (НОС). На годишна основа покачването е от 2,8%, което е над нивата, наблюдавани преди кризата, като през юли темпът на ръст беше още по-висок - 4%.

Това е както добра новина, така и лоша за някои сектори на икономиката. Разбивката показва, че делът на онлайн търговията е достигнал 34,4%, докато посещенията във физическите обекти, с изключение на магазините за хранителни стоки, се сриват.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

"Магазините за облекла продължават да изпитват проблеми, като продажбите все още са далеч под нивото от февруари", посочва заместник-националният статистик Джонатан Атоу от НОС. "Като цяло преминаването към дигиталните канали на търговия означава, че физическите търговци все още са под напрежение."

Разбира се, проблемите за тях не се ограничават единствено до самите магазини, а водят до удар и върху наемодателите, тъй като много магазини затвориха врати. Все пак при покупките на хранителни стоки се забелязва ръст от 0,4% през август на месечна основа, което е положително, тъй като предишните месеци търговията беше много силна.

Великобритания понесе най-тежкия удар между страните от Г7, като през второто тримесечие брутният вътрешен продукт се срина с над 20%.

Търговията на дребно у нас се сви с 18% през юли - най-сериозният спад в Европа

Търговията на дребно у нас се сви с 18% през юли - най-сериозният спад в Европа

Продажбите на храни, напитки и цигари са почти без промяна