Във Великобритания ще има над два пъти повече загуби на работни места през следващите месеци, отколкото при рецесията след финансовата криза, което свидетелства за мрачните перспективи за пазара на труда, пише Bloomberg.

Около 450 000 работни места вероятно ще бъдат съкратени през есента, според анализ на Института за изследвания на заетостта.

Цифрите са кореспондират с трудностите, пред които е изправен бизнесът след месеци на ограничения за забавяне на разпространението на Covid-19. Спирането на мерките за подпомагане на заплатите в държавата изглежда ще отприщи вълна от съкращения на работни места, влошавайки най-сериозното икономическо свиване.

Министърът на финансите Риши Сунак е призован от индустриални групи и негово колеги политици да удължи програмата, съгласно която правителството е изплатило 80% от заплатите на около 9,6 милиона работници. Тя трябва да бъде прекратено в края на следващия месец.

Главният икономист на Bank of England Анди Халдън заяви че удължаването на програмата може да забави така необходимото преструктуриране.

"Ние можем да направим много повече, за да сведем до минимум загубите на работни места", каза директорът на IES Тони Уилсън. "Жизнеспособният бизнес не може да върне хората на работа поради продължаващите смущения, причинени от пандемията. Имаме нужда от силно насочена подкрепа, за да помогнем на тези фирми", заяви той.