Българският предприемач Филип Филипов официално е новият собственик на компанията ТИМ, базирана близо до Дюнкерк, Франция. Изданието Europe1 го представя като решителен човек, малко познат в страната.

Това обаче не означава, че работниците, които произвеждат сглобяеми фургони, използвани най-често при строежи, не са облекчени. Компанията бе заплашена от ликвидация преди офертата, дошла в последния момент, да я спаси. Така всички работници и половината от мениджърите ще запазят работните си места.

70-годишният бизнесмен, който е родом от Пловдив, но отдавна живее в чужбина, се заканил да "сложи зад машините" част от досегашните мениджъри. "Ще има покажа какво е работа", казал той.

ТИМ губи по почти милион евро на месец и Филипов ще трябва да действа бързо. "Знам как да го направя. Неслучайно ме наричат "бързия влак", заяви Филипов пред изданието La Voix du Nord.

Действията му ще спасят работните места на 446 от общо 470 работещи в предприятието.

Закупуването на компанията ще бъде финансирано от държавата с 2 милиона евро, от общината с 3.5 милиона евро и от американския гигант Caterpillar с 4.7 милиона евро.

Филипов, който е собственик на базираното в Германия дружество за производство на машини, използвани в строителството, Atlas, планира да върне ТИМ на крака, като започне производството на гондоли.