Обезценяването на турската лира даде тласък на търговията на дребно и туризма в южната ни съседка, като индустриите се радват на бум на чуждестранни туристи през последните няколко месеца.
От това се възползва северозападната турска провинция Одрин, която българите все по-често посещават, за да си купуват турска баклава.
Българските граждани, идващи в Одрин, за да пазаруват, се редят на дълги опашки пред магазините за баклава в града. Те купуват килограми от сладкия десерт, който впоследствие продават в България, разказва Daily Sabah.
Посочвайки обезценяването на сладкия продукт в българската валута, търговецът Мехмет Калкан споделя, че българите идват в Одрин всеки уикенд, за да купят от десерта.
По думите му българите харесват най-много ореховата баклава, а всеки от тях купува около 4-5 пакета от сладкия десерт.
"Те дори купуват баклава в тави. Знам, че купуват, за да я продадат, както и да ядат", разказва той.
Калкан посочва, че 1 килограм баклава варира между 30 и 90 турски лири (между 8.50 и 25.50 лева), а българите предпочитат най-вече средния клас - от 60 лири (17 лева).
"Щастливи сме от продажбите. В крайна сметка печелим пари", признава той.