Въпреки че неотдавна немският автомобилен концерн Volkswagen регистрира нова фирма в турския град Маниса, с което - въпреки липсата на официално окончателно решение - до голяма степен показа, че е избрал южната ни съседка за изграждането на новата си фабрика, последните геополитически събития, най-вече военната операция на страната срещу кюрдите в Североизточна Сирия, са разколебали ръководството на компанията, предаде Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Изданието цитира премиера на Долна Саксония, която е един от най-големите акционери във Volkswagen, според когото е невъобразимо концернът да си партнира с държава, която извършва по думите на говорителя на камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси "хуманитарна катастрофа". Именно войната, водена от Турция, стана причината САЩ да прекрати преговорите за постигане на търговско споразумение с южната ни съседка и да наложи нови санкции над нея, а Европейския съюз да наложи де факто ембарго върху износа на оръжие към страната.

Лирата се срина след заплаха за нови санкции от Тръмп

Лирата се срина след заплаха за нови санкции от Тръмп

Турската валута поевтиня и в евро

Нещо повече, късно снощи FAZ посочи, че според управителния съвет на Volkswagen към момента проектът в Турция е замразен. Изданието цитира и Росен Плевнелиев, който заема позицията на председател на Автомобилен клъстер България, според когото страната ни ще е способна да предложи финансова подкрепа за изграждането на новия завод в размер на до 260 млн. евро. Това е почти една трета от неговата стойност и е два пъти по-голяма сума от 135-те млн. евро, които предлагахме преди.

От FAZ припомнят, че теренът на бившия завод "Кремиковци", намиращ се в близост до столицата и до летището, който понастоящем е собственост на Първа инвестиционна банка, е бил единствената друга алтернатива, която е била разглеждана от Volkswagen на финалния етап на избора им на локация за техния нов завод.

ЕС може да глоби Volkswagen с до €1 милиард заради избора на Турция

ЕС може да глоби Volkswagen с до €1 милиард заради избора на Турция

Анкара е обещала да купи 40 000 коли за €1 милиард и да даде директна субсидия от €400 милиона, казва Росен Плевнелиев в интервю

Геополитическата ситуация и военният конфликт, в който участва Турция, в комбинация с по-изгодните условия, които България може да предложи на Volkswagen, може да се превърнат в решаващ фактор за концерна за избор на страната ни като локация за изграждането на новия си завод. Инвестицията в размер на 1 млрд. евро би била от огромно значение за икономиката като цяло, особено в контекста на все по-силните сигнали за настъпването на следващата рецесия. Освен това привличането на най-големия европейски концерн ще е силна зелена светлина за много чуждестранни инвеститори.