В състезанието за привличането на Volkswagen България играе по правилата на Европейския съюз (ЕС) и на общия пазар, а Турция си прави каквото иска. Анкара не спазва правилата на общия пазар за държавни субсидии и автомобилният производител ще може да извлече полза от това. Тя обаче може да му струва глоба между 400 милиона евро и 1 милиард евро. 

Това обяснява в интервю за "24 часа" президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 година).

"Концернът Volkswagen знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът Volkswagen се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар. Когато Турция е подписала споразумение за влизане в общия пазар, в договора са дадени всички права, а същевременно не са интегрирани никакви инструменти, които да дадат възможност на Европейската комисия да контролира и да наказва Турция, когато тя не спазва правилата", коментира той.

По думите на Плевнелиев има съмнения за много други компании, инвестирали в южната ни съседка, за привличането на които също са били нарушени тези правила.

"Обещаваме на големи концерни пълен достъп до европейския пазар без никакви ограничение, същевременно не спазваме правилата на този пазар и раздаваме субсидии на парче и както намерим за добре. Това е огромна несправедливост и именно заради това състезанието в крайна сметка е нечестно. Защото България спазва правилата, които не важат за Турция", допълва той.

Битката за новия завод изглежда загубена, след като Volkswagen регистрира компания в Турция

Битката за новия завод изглежда загубена, след като Volkswagen регистрира компания в Турция

България бе сред основните кандидати за инвестицията от над €1 милиард

Росен Плевнелиев казва, че въпреки отказът заводът на германската компания да бъде в България, сделката ще продължи да бъде следена, а ЕК ще бъде сезирана по случая, за да се установи дали обещанията на Анкара отговарят на правилата на ЕС.

"Volkswagen трябва да е наясно и предполагам, че е, че тъй като ние сме свидетели на нарушаване на правилата за държавна помощ, което ощетява България като страна членка на ЕС, по този казус може да стане така, че на концерна да му бъде наложена огромна глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро. Ако на Турция нищо не може да ѝ се случи, понеже ЕК не е интегрирала такива инструменти за контрол, то концернът Volkswagen може да пострада", коментира още той.

Плевнелиев посочва, че един от факторите за избор на южната ни съседка за новия завод са именно обещанията, направени от президента Реджеп Ердоган.

"Говори се за 400 милиона евро. Обещал е да купи 40 000 автомобила Volkswagen Passat - това ща още 1 милиард евро индиректна субсидия, колкото е тяхната стойност", допълва той.

"Ние не изключваме все пак да продължим преговорите в една или друга посока с концерна Volkswagen след всичко, което се случи, защото те ще правят и други неща - развойни софтуерни центрове, фабрики за батерии, ще имат изнесени други производства. Така че ние ще продължим да играем коректно и по правилата, и те ще го оценят. Дано да са го оценили вече", твърди Плевнелиев.