Volkswagen AG е регистрирала подразделение в Турция, сочи проверка на търговския регистър на южната ни съседка, пише Bloomberg. Компанията е с адрес в града Маниса, който е в географска близост до Измир и оглежданото място в Турция за нов завод.

Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS ще създава дизайн, ще произвежда и сглабя автомобили, пише още в съобщението. Компанията има капитал от 943,5 милиона лири или $164 милиона.

Така изглежда, че България окончателно губи битката за новия завод на германския производител. Преди дни германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" съобщи, че Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като се очаква договорът да бъде подписан съвсем скоро.

ФАЦ: Volkswagen може да подпише с Турция още следващата седмица

ФАЦ: Volkswagen може да подпише с Турция още следващата седмица

"Намираме се на последната права, сега само остава да доизгладим договора"

Новият завод ще произвежда 300 000 автомобила годишно. За целта ще бъдат разкрити близо 4 000 нови работни места. Строежът ще започне през 2020, а производството е планирано да стартира през 2022 година. Инвестицията на германския концерн ще е на стойност от близо 1 милиард евро.

Заводът ще произвежда моделите Volkswagen Passat и Skoda Superb за износ в Източна Европа. Между 80 и 90% от производството ще се експортират към разрастващите се пазари на Източна Европа и Русия. Останалата част от производството ще се продава в Турция.

Причините, поради които Volkswagen избра Турция за новия си завод

Причините, поради които Volkswagen избра Турция за новия си завод

Андреас Тостман от Управителния съвет ги посочва

С новия завод в Турция общият брой на фабриките на VW в света ще нарасне до 123. Акциите на Dogus Otomotiv, дилър на Volkswagen в страната, се покачиха с 4,1 процента след новината.

България, която бе основен кандидат за новия завод, ще обърне вниманието си към южнокорейската Hyundai.

Преговаряме с Hyundai за завод в България, ако VW избере Турция

Преговаряме с Hyundai за завод в България, ако VW избере Турция

Две компании обмислят производството на батерии за електромобили у нас, казва министърът на икономиката