Търговецът Христо Георгиев е един от ключовите играчи на рибния пазар в България. Продукцията на компанията, на която той е управител и съдружник - "Вастон 2", достига до редица български магазини в страната, включително до Лидл България. Българският производител е и най-големият партньор за доставка на риба и рибни продукти на веригата супермаркети повече от 12 години. 

Благодарение на съвместната работа, компанията изгражда изцяло нова производствена база в Костинброд с инвестиция от 3 милиона лева и реализира износ в търговската мрежа на веригата. Базата разполага с голям капацитет и модерно оборудване, което гарантира високотехнологични решения и най-високо качество на производствения процес.

Снимка 638091

По изискване на Lidl, което важи за всички доставчици на продукти под собствени марки на веригата, "Вастон 2" е сертифицирана по IFS - международно признат стандарт, с който компаниите за преработка и опаковане на храни гарантират високо качество и безопасност на своите процеси и продукти.

Снимка 638085

350% ръст в оборота

През последните 12 години компанията увеличава оборота си над три пъти. А основните продукти, които доставя са пъстърва, сьомгова пъстърва, ципура, лаврак и други замразени риби. Първият износ на българския производител, съвместно с Лидл България, е още през 2016 година. Първо в Гърция, след това и в Румъния. За периода 2018-2020 година износът, който компанията реализира, достига около 20% от оборота им.

"Разширяването на бизнеса на веригата в страната и необходимостта от все по-големи количества и разнообразие от продукти ни доведоха до решението да инвестираме тези над 3 милиона лева в нова производствена база. Това ни позволява да работим по най-високи производствени стандарти и да осигуряваме на българския потребител качествена и свежа продукция при все по-голямо търсене на риба", заяви Христо Георгиев - съдружник и управител на "Вастон 2".

"Русев и Русев син" инвестира 3 милиона лева в логистична база за български плодове и зеленчуци

Фермерът, който инвестира 3 милиона лева в логистична база за български плодове и зеленчуци

Така продукцията на над 30 малки земеделски производители достига до 120 хранителни магазина

Качеството на рибата

За качеството на рибата на българския производител, която достига до най-големия си партньор Lidl, допринася и мониторинговата програма Codex Verified, която следи качество, безопасност, свежест и чистота на продукта. Впрочем, германската верига супермаркети е единствената компания на пазара с подобна мониторингова програма за рибата.

В рамките на тази програма рибните продукти подлежат на ежемесечни лабораторни изследвания по редица критерии, за част от които все още няма нормативни изисквания, но компанията следи превантивно.

"Работим с "Вастон 2" от самото начало на Lidl в България и сме заедно вече толкова години, защото те имат значителен опит в търговията с риба, разполагат с изградени контакти с утвърдени доставчици по света, както и изключително добра логистика, която им позволява бързо и успешно да доставят за нас висококачествени продукти.

Към момента те осигуряват за Lidl половината от артикулите, които предлагаме постоянно в асортимента, както и 54% от оборота на рибата. Те са и една от компаниите, които се възползваха от възможността да изнасят в европейската търговска мрежа на Lidl", коментира Любен Стойчев, който е част от екипа на "Стоково снабдяване" в Лидл България, където се грижи за доставките на прясно месо и риба.

Фирма "Вастон 2" разполага със собствена база, включваща цех за разфасовка и пакетиране, складови пространства, няколко хладилни камери и собствен хладилен транспорт, намиращи се в град Костинброд. Вносът на охладена и замразена риба се осъществява предимно от Гърция, Испания, САЩ, Канада и Норвегия.

Компанията заема значителен пазарен дял в търговията с риба, рибни продукти и деликатеси в страната, като се стреми към допълнително разширяване както на вътрешните, така и на външните пазари.

Норвежки инвеститор строи завод за обработка на сьомга в Айтос

Норвежки инвеститор строи завод за обработка на сьомга в Айтос

Компанията вече е закупила терен