Bayer постигна споразумение със съда заради канцерогенния си пестицид Roundup, предаде Reuters. Сумата, която фармацевтичният гигант ще плати като компенсации, възлиза на 11,750 млрд. долара, което е със 750 млн. долара повече, отколкото първоначално се очакваше.

Първоначално споразумението между компанията и ищците беше договорено още през юни тази година, но съдията реши да изясни действията при бъдещи такива случаи на производителя.

"Ако реша да оставя делото по този начин, аз ще съм съучастник на всички схеми, които Bayer прави от тук нататък", каза още през септември регионалният съдия в САЩ Винс Шабрия пред Bloomberg. Затова и той призова компанията и адвокатите ищците по общо над 125 хил. отделни дела да продължат преговорите.

Чистата печалба на Bayer за 2019-а скача 2,4 пъти

Чистата печалба на Bayer за 2019-а скача 2,4 пъти

Продажбите на компанията са нараснали с 18,5% до 43,545 милиарда евро

Това решение на съдебния състав в един момент заплаши да срине споразумението, но до такова все пак се стига месец и половина по-късно. Германската компания задели допълнителни резерви от приходите си през третото тримесечие, за да обслужи нарасналата сума по делото, посочиха в изявление от самата компания.

Същевременно стана ясно, че приходите на Bayer са с 13,5% по-ниски през третото тримесечие спрямо третото тримесечие на миналата година и възлизат на 8,5 млрд. евро. Приходите преди данъци, лихви, обезценки и амортизации (EBITDA) се сриват с малко над 60% до 894 млн. евро, като нетната загуба е в размер на 2,7 млрд. евро спрямо печалба от малко над 1 млрд. евро през третото тримесечие на 2019 г. Основните приходи на акция са на стойност 0,81 евро цента при 1,16 евро преди година.

Така загубата на Bayer за първите девет месеца на годината се покачи до 10,8 млрд. евро, което е значително по-слабо представяне от година по-рано, когато печалбата на компанията беше над 2 млрд. евро.