Немският фармацевтичен концерн Bayer започва четвъртото си дело в САЩ по обвинения, че произвеждания от неговото подразделение Monsanto хербицид Roundup причинява рак, предаде Reuters. Процесът ще се гледа в Сейнт Луис, Калифорния.

По колективното обвинение вече има повече от 75 хил. ищци и е изправена пред плащането на мултимилиардни обезщетения, след като три последователни съдебни състава признаха Bayer за виновна в причиняване на рак. Гигантът, разбира се, обжалва решенията. В момента текат преговори с адвокатите на обвинението за постигане на извънсъдебни споразумения.

Мнозина от тях са се съгласили на подобно разрешаване на ситуацията, но все пак някои са решени да преследват компанията до край в съдебната зала. Очаква се делото да продължи няколко седмици, като и двете страни ще представят изчерпателни научни доказателства пред съдебните заседатели.

Bayer продаде марка слънцезащитен крем за $550 милиона

Bayer продаде марка слънцезащитен крем за $550 милиона

Купувач е производителят на Nivea - компанията Beiersdorf

За момента от Bayer напълно отхвърлят обвиненията, че активната съставка на Roundup - глифосат, причинява рак. Според тях проучванията върху хербицида са провеждани от десетилетия и не са открили подобни вредни ефекти върху човешкото здраве, а от компанията припомнят, че той е одобрен от регулаторните органи по целия свят.

"В крайна сметка, това дело трябва да се сведе до науката и оставаме уверени, че обширните проучвания и регулаторни оценки ще докажат безопасността на базираните ни на глифосат хербициди и че те не причиняват рак", изтъкнаха от компанията в изявление.