Белгийският лидер в производството на микрочипове Melexis откри своята високотехнологична сграда в София след инвестиция от €75 милиона. Към вече съществуващата площ на сградата - 7 500 кв. м. са добавени нови 15 000 кв. м., на които се помещават офисни пространства, научноизследователска, развойна, производствена дейност и складова база, съобщиха от компанията. Новото производство е най-голямото и най-модерното за компанията в световен мащаб и разполага с капацитет за над 450 машини.

В момента в българския офис работят над 650 души, което го прави най-големият за компанията в световен мащаб. В изпълнение на поетия ангажимент през 2021 година да разшири екипа си в страната със 160 нови служители, Melexis България активно наема хора в производството и в инженерните си екипи.

Иван Чернов, Melexis: Ще наложим България в глобалното производство на чипове

Иван Чернов, Melexis: Ще наложим България в глобалното производство на чипове

Melexis открива 160 работни места и производство за 75 милиона евро срещу световния недостиг на микрочипове

"Вълнението е голямо, защото в тези предизвикателни времена, ние успяхме да генерираме редица значими успехи, сред които да разширим екипа си и да открием сградата си тук. Това ще допринесе за нашия бъдещ растеж по отношение, както на разработването на нови продукти, така и за повишаването на капацитета за тестване", коментира пред медиите Марк Бирон, който е главен изпълнителен директор на Melexis.

Сред официалните гости на церемонията по откриването на сградата бяха Десислава Бонева - заместник-министър на иновациите и растежа, кметът на град София Йорданка Фандъкова, Богдан Богданов - главен изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, както и дългогодишни партньори на компанията и представители на висшия мениджмънт на Melexis.

Снимка 577414

Източник: Столична община

"Новата сграда затвърждава плановете ни за дългосрочно присъствие в София. Тя допринася за позиционирането на България на европейската карта за високи технологии, микроелектроника, автомобилостроене и иновации", заяви Силвен Коло - управител на Melexis България.

"Вярвам, че компанията с иновациите и инвестициите си олицетворява всичко, което Министерството на иновациите и растежа насърчава и иска да развива в България. Наблюдавам развитието на Melexis тук повече от 20 години, и вярвам, че това е прекрасен пример за разрастване на успешен бизнес в България", сподели Десислава Бонева - заместник-министър на иновациите и растежа.

"Инвестициите в технологични компании са възможност за града, за икономиката, екосистемата и хората и разбира се за младите таланти, които за радост в София стават и остават все повече. А когато една компания реши да разширява своето производство и да продължи да инвестира, това е признание и доверие", подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимка 535838

Източник: Melexis

Новата сграда е построена така, че да щади максимално околната среда и ресурсите на планетата - енергийно ефективни съоръжения, система за сграден мениджмънт, интелигентен контрол на температура, относителна влажност и осветеност, система за повторно оползотворяване на енергията и топлината.

Белгийската Melexis наема над 80 служители за новото си производство в София

Белгийската Melexis наема над 80 служители за новото си производство в София

В новата сграда ще се помещават производственото и научноизследователското звено