Полупроводниците днес са най-дефицитния продукт в света на производството на автомобили. Кризата, свързана с недостига на чипове всъщност е засегнала почти всички индустрии. От Melexis България използват момента, за да наложи страната ни в производството на микрочипове с инвестиция от 75 милиона евро в Горубляне.

В предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR глобалният мениджър производство в Melexis България - Иван Чернов, коментира, че инвестицията ще помогне на страната ни да осигури една по-надеждна верига на доставки.

"За съжаление има много външни фактори, които не зависят от нас като голям играч в сферата на микроелектрониката. Пандемията се отрази много силно на индустрията. Но ние ще работим много активно с нашите клиенти, така че да подсигурим една по-надеждна верига на доставки", каза Чернов.

Melexis открива производство за €75 милиона в Горубляне, за да бори световния недостиг на чипове

Melexis открива производство за €75 милиона в Горубляне, за да бори световния недостиг на чипове

Белгийската компания ще наеме и 160 нови служители

Според него тенденцията на недостиг на чипове ще се запази поне още няколко месеца.

"Всеки един краен потребител е засегнат по един или друг начин. Най-силно беше ударена първа и най-силно, но днес дори един човек да отиде и да иска да си купи една гейминг конзола ще трябва да чака дълго, защото има недостиг на чипове за нея", коментира Чернов.

До края на годината новото производство у нас ще отвори 160 работни места за специалисти от сферата на микроелектрониката, което поставя страната ни на доста прилично място на картата в региона.

"Предстои ни да инвестираме и в нови машини. Колкото до хората, още 160 работни места до края на годината ще отворим, което е доста сериозно увеличение. Все повече в положителна посока се развива България. Днес у нас има над 300 компании, които доставят части директно за автомобилната индустрия, имаме и много добри специалисти като инженери и програмисти", допълни Иван Чернов.

Откриването на модерната фабрика в Горубляне е предвидено за есента на тази година. Тя ще се простира на площ от 15 000 кв.м. Сградата е от най-ново поколение и е съобразена със съвременните тенденции за енергийна ефективност.

Добра новина за пазарите: Производството на авточипове расте през второто полугодие

Добра новина за пазарите: Производството на авточипове расте през второто полугодие

Това вероятно ще облекчи донякъде потребителите, тъй като по всяка вероятност цената на новите автомобили ще се понижи