Само за предходната седмица цените на яйцата в Русия са се повишили средно с 4,5%, т.е. това е напоследък най-бързо поскъпващия основен хранителен продукт в страната, по данни на държавната статистическа служба (Росстат), съобщи Интерфакс.

Темпът на растеж на цените на яйцата се ускорява, тъй като седмица по-рано той е бил 3,4%, а седмицата преди това (в началото на месеца) - 2,4%.

От началото на годината яйцата в страната са поскъпнали средно с 31%. След доматите и бананите, цените на които са скочили съответно с 41,6% и 44,6% от началото на годината, това са най-високите темпове на поскъпване в хранителния сектор.

Ще продължат ли да поскъпват яйцата у нас?

Ще продължат ли да поскъпват яйцата у нас?

Отговорът на птицевъдите пред Money.bg

По-конкретно, през предходната седмица в 50 региона на страната цените на яйцата са се увеличили с 0,2-5%, в 32 - с 5,1-11,8%. В Чукотския автономен окръг яйцата не са поскъпнали. А в Хабаровския край и Тюменска област (без автономните окръзи), те за периода са поевтинели, съответно с 0,5% и 2,4%.

На бързите темпове на поскъпване на яйцата обърна внимание и Федералната антимонополна служба на Русия. В тази връзка тя започва антикартелни проверки на 12 големи производители на кокоши яйца и пилешко месо, заради повишението на цените им в сегмента "на едро".

По данни на Росстат, за октомври яйцата са "лидер" по ръст на цените при храните в Руската федерация (с изключение на някои редки видове плодове и зеленчуци). Спрямо септември те са поскъпнали с 13%.

В същото време, нарастването на цените на пилешкото месо, което също стана източник на безпокойство за властите, се забавя. През предходната седмица то на практика не е поскъпнало, след поскъпване с 0,3% за седмицата преди това.

Ще поскъпнат ли още пилешкото месо и яйцата  у нас?

Ще поскъпнат ли още пилешкото месо и яйцата у нас?

Money.bg разговаря с Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България