Bitmain, която е най-големият производител на машини за добив на криптовалути в Китай, заяви, че е спрял продажбите на своите продукти на спот пазара, за да отстрани натиска върху продажбите след като Пекин забрани добива на биткойн, предаде Reuters.

От компанията оповестяват, че ще се насочат към пазарите в САЩ, Канада, Австралия, Русия, Казахстан и Индонезия. Те търсят алтернативи за евтино захранване - основният ресурс в "копаенето" на биткойн - в съответните страни.

Китайският държавен съвет, който изпълнява ролята на кабинет на страната, обеща да предприеме мерки срещу търговията с и копаенето на биткойн в края на май. В резултат на това, провинциите, в които се извършва основната част от копаенето на криптовалутите, като Вътрешна Монголия, Синдзян, Юнан и Съчуан, имплементираха мерки за изкореняване на бизнеса.

След забраната много китайски миньори продават машините си, наричани разговорно "копачки", и излизат от бизнеса.

"Чуждестранните минни обекти не се изграждат за една нощ, а натискът върху продажбите на машини за копаене е огромен на вторичния пазар", се казва в изявление на Bitmain. "За да спомогне за плавен преход на индустрията, Bitmain реши да спре продажбата на своите машини Antminer в световен мащаб."

Bitmain заявиха, че задграничните пазари, на които те и китайските миньори търсят евтина електроенергия, включват Беларус, Швеция, Норвегия, Ангола и Конго.