Цените на набор от потребителски стоки в Турция са преразгледани, замразени или смъкнати надолу, пише Daily Sabah. Това се случва, след като големите търговци на дребно обявиха вълна от инициативи за отстъпки и замразяване на цените в опит да помогнат за укротяване на упоритата инфлация. Според западни експерти, основната причина за тези действия е натиск от страна на властите.

И тази необичайна мярка от страна на местните търговци и производители наистина идва след редица срещи и обаждания от страна на правителствени служители, които призоваха бизнеса да направи повече, за да ограничи рязко нарастващите потребителски цени, които се понижиха през последните два месеца, след като достигнаха 24-годишен връх през октомври миналата година.

Големи турски вериги супермаркети, като Migros, Şok Marketler, A101 Yeni Mağazacılık и Happy Center, обявиха, че ще замразят цените на огромен брой продукти

Регионалният мениджър на Happy Center Истанбул - Йозджан Кая, коментира пред Daily Sabah, че търговците са се съобразили с призивите на властите и са пуснали големи отстъпки още на 11 януари, добавяйки, че чрез още намаление и замразяване на цени ще предоставят пълна подкрепа на турските домакинства. Happy Center официално обяви, че ще фиксира цените на много продукти и ще направи отстъпки до 20% на редица хранителни и други стоки.

Централната банка на Турция е най-големият купувач на злато през 2022-а

Централната банка на Турция е най-големият купувач на злато през 2022-а

Китайската централна банка увеличи запасите с 32 т злато през ноември

"Внимателно избрахме най-необходимите продукти, които са най-важни за хората, когато става въпрос за продуктови отстъпки. Ще продължим работата си по намаляване и фиксиране на цените до края на януари", заяви Кая пред Anadolu Agency (AA).

Правителството в Турция предупреди водещи вериги за хранителни стоки да "бъдат внимателни", след докладваната наскоро нова вълна от повишения на цените. Това стана малко, след като страната обяви увеличение на минималната заплата за 2023 година.

Турският министър на финансите Нуреддин Небати призова търговците на дребно да действат в посока намаляване на цените, като подчерта, че "експлоататорското ценообразуване няма да бъде прието" и поиска от пазарите да не повишават или фиксират цените за определен период от време.

Небати, заедно с министърът на търговията Мехмет Муш, наскоро се срещнаха поотделно с висши ръководители на водещи търговци на дребно. Муш предупреди, че правителството никога няма да позволи несправедливо увеличение на цените, целящо да наруши реда и функционирането на пазара.

Alibaba инвестира над $1 милиард в Турция и това е само началото на китайската експанзия към Европа и Близкия изток

Alibaba инвестира над $1 милиард в Турция и това е само началото на китайската експанзия към Европа и Близкия изток

Страната се превръща в база на китайския гигант

На този фон популярната местна верига Şok обяви, че ще замрази цените на около 1000 основни потребителски стоки - от ориз, тестени изделия, варива, брашно, чай, кафе, захар и олио - до много зеленчуци. И това ще е в сила през целия януари. Migros от своя страна обяви, че фиксира цените на 419 свои стоки с отстъпки за повече от 3000 продукта. Освен това, веригата замрази цените на много основни стоки, като олио, брашно, чай, захар, бобови растения и перилни препарати.

Собственикът на една от най-големите мрежи от магазини в цяла Турция - A101, каза, че ще замрази цените на 2023 основни стоки през януари. По същия начин CarrefourSA обяви, че прави отстъпки между 20% и 40% за цените на 20 000 хранителни и неядливи продукта за този месец.

Инфлация и заплащане

Индексът на потребителските цени в Турция се забави с най-стръмния си темп от повече от четвърт век през декември 2022 година. Годишната инфлация падна рязко до 64,27% през декември, от 84,39%, отчетени през ноември 2022-а. Спадът се дължеше главно на така наречения благоприятен базов ефект и беше втори пореден, след като инфлацията достигна 24-годишен връх от 85,5% през октомври .

Правителството обяви 55% увеличение на официалната минимална заплата за 2023 година. Властите утроиха минималната заплата през последната година, повишиха държавните заплати и увеличиха пенсиите за милиони, за да облекчат натиска върху домакинствата, произтичащ най-вече от растящата инфлация.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви и мярка, която ще позволи на над 2 милиона граждани да се пенсионират по-рано. Той каза, че минималната заплата може да бъде увеличавана отново през цялата година, ако е необходимо.

Обявиха колко е инфлацията в Турция за 2022 година, най-много са поскъпнали имотите

Обявиха колко е инфлацията в Турция за 2022 година, най-много са поскъпнали имотите

Кои основни стоки са поскъпнали най-малко през миналата година