Alibaba Group Holding LTD. планира да инвестира над 1 милиард долара в Турция. Новината стана публично достояние, след като президентът на компанията Майкъл Евънс разказа пред турския вестник Sabah за инвестиционните планове на Alibaba в Турция, съобщава Greek Reporter.

Беше разкрито, че Alibaba има планове да разшири своите експортни и логистични операции от Турция. Китайската фирма избра Турция поради непосредствената й близост до експортните пазари в Европа и Близкия изток.

Досега компанията е оповестила намеренията си да създаде логистичен хъб на летище Истанбул и център за данни близо до турската столица Анкара.

Инвестицията на Alibaba в Турция

"Имаме сериозен инвестиционен план на летището в Истанбул", каза Еванс пред Sabah. "Можем да оценим плановете за е-експорт от тук към Европа, Близкия и Далечния изток. Планираме инвестиция от над 1 милиард долара."

Централният офис на Alibaba в Европа ще се намира в Турция

Къде ще се намира централният офис на Alibaba в Европа

Компанията ще направи и големи инвестиции в страната

Според турския вестник Турция е избрана заради силните си производствени възможности. "Има голяма производствена мощ в Турция, която е най-благоприятната страна в света в този аспект", каза Евънс.

"Страните с високотехнологична инфраструктура и производствена мощ ще излязат на преден план", продължи президентът на Alibaba. "Тъй като виждаме, че Турция е много силна в тези две области, определено ще има предимство в Г-20."

Удобното географско положение на Турция между Европа и Близкия изток е друг водещ фактор. Еванс коментира, че Alibaba "ще пренесе производствената мощ на Турция и потенциала за износ в Европа и Близкия изток".

Компанията има планове за изграждане на логистичен хъб на летище Истанбул и център за данни близо до Анкара. Предложеният център за данни ще бъде изграден в квартал Темели и се очаква да бъде най-големият в страната.

Акциите на китайските гиганти Baidu и Alibaba поевтиняват: причината

Акциите на китайските гиганти Baidu и Alibaba поевтиняват: причината

Нещо се случва в Китай...

Alibaba подкрепя Trendyol

Alibaba вече е инвестирала значителни суми в Турция. Миналата година китайската фирма увеличи дела си в Trendyol, турска платформа за електронна търговия, до 86,5 процента. Инвестицията възлиза на 330 милиона долара (273 милиона евро).

"Причината, поради която избрахме Trendyol, беше, че неговата технология беше напреднала и потенциалът й беше голям", каза Еванс. "Позиционираме това място като база за Европа и Близкия изток."

Компанията се разрасна изключително много и е най-високо класираният онлайн търговец за мода в Турция. Продажбите на Trendyol представляват между 30 и 35 процента от всички нетни продажби на електронната търговия в модната категория.

Alibaba уволни още над 9000 служители през второто тримесечие

Alibaba уволни още над 9000 служители през второто тримесечие

Компанията загуби повече от една трета от пазарната си стойност през последните 12 месеца

Trendyol е основана през 2010 г. и е базирана в Истанбул. Компанията е частна, въпреки че имаше някои спекулации, че може да стане публична.

За Alibaba Trendyol е полезна точка за достъп до фондовия пазар на Турция. Вероятно фирмата ще продължи да инвестира активно в Турция през следващите години.