Акциите в Хонконг и пазарите в континентален Китай се понижиха рязко в началото на седмицата, докато други големи азиатско-тихоокеански пазари се повишиха. Хонконгският индекс Hang Seng спадна с около 6% до най-ниските си нива от април 2009 година, като индексът Hang Seng Tech се понижи с над 8%.

Тай Хуи, главен пазарен стратег на JPMorgan Asset Management за Азиатско-тихоокеанския регион, казва, че комбинация от фактори е движела пазара в Хонконг напоследък, включително по-високата доходност на държавните облигации на САЩ.

Инвеститорите също може да са очаквали политически мерки да бъдат обявени по време на 20-ия национален конгрес на Комунистическата партия на Китай, който приключи през уикенда с лоялни привърженици на президента Си Дзинпин, избрани да формират основна лидерска група.

"Тъй като срещата е предимно за промени в персонала, икономическото възстановяване може да не дойде толкова скоро, колкото се надявахме", каза Тай пред CNBC в имейл.

Alibaba уволни още над 9000 служители през второто тримесечие

Alibaba уволни още над 9000 служители през второто тримесечие

Компанията загуби повече от една трета от пазарната си стойност през последните 12 месеца

Пазарите в континентален Китай за кратко навлязоха в положителна територия на базата на по-добри от очакваното икономически данни, преди отново да паднат. Шанхайският композитен индекс, в континентален Китай, последно беше с 0,89% по-нисък и компонентът Шенжен загуби 0,725%.

Безпрецедентният спад на хонконгските борсови индекси, инициира след себе си масирани разпродажби на някои търгувани китайски мега-големи компании.

Акциите на Alibaba сочат към отваряне със загуба от 12% до 63 долара за акция (на американските пазари), което би било най-ниското им ниво от 2016-та година насам. Може да се спомене, че най-ниската цена достигана от книжата на компания от тяхното IPO е 59 долара, което не е много по-далеч от текущите им нива на търговия.

Подобна е ситуацията и при "китайския Google" - Baidu. Книжата на компанията, се очаква да стартират търговията си на американските пазари с 10% на отрицателна територия - при ниво от 80 долара, или ниво невиждано от 12 години насам.

Освен политическата нестабилност и перспективите за забавяне на ръста на Китай, инвеститорите се питат, има ли други причини акциите да се търгуват при подобни ниски исторически нива, невиждани от години.

И най-очевидния отговор е - очаквания за забавяне на ръста и при двете компании, което разбира се не е изолирано събитие от забавянето на втората по големина световна икономика.

И все пак... Инвеститорите могат да открият известна стойност във финансовите коефициенти, при които се търгуват двете компании. Ето и какви са те:

Alibaba

Започваме с най-големия онлайн търговец в Китай. При текущите цени на акциите на компанията, пазарната й капитализация ще е около 185 милиарда долара. И макар текущото съотношение цена печалба да е високо - от над 35, бъдещото такова (на база на прогнозираната печалба за следващите 12 месеца), се очаква да е под 9.

За последната една година акциите на компанията са поевтинели с близо 70%, въпреки бетата от едва 0.61 и спада на S&P 500 от 18% за същия период. Трябва да се отбележи, че компанията се търгува на американския пазар, подобно на почти всички листнати китайски компании, под формата на американски депозитарни разписки.

Другият факт, който трябва да се отбележи за компанията е политическия риск от делистване от щатските пазари, ако американските и китайските регулатори не достигнат до някакво споразумение, свързан с одита, макар да е налице известен напредък по този въпрос.

По отношение на резултатите, те се отличават със значителна слабост. През последното тримесечие, компанията отчете близо 50% спад в нетната си печалба и минимално понижение на приходите си.

Маржините са изключително изтънени, като маржина на печалба е при ниво от едва 4.7%. В същото време възвръщаемостта на собствения капитал и активите са ниски - при нива от 2.2% и 3.3%. Добрата новина за инвеститорите е, че наличния капитал (кеша) е повече от два пъти по-висок от задълженията й, което не носи краткосрочни рискове по отношение на ликвидност и задлъжнялост. Компанията не изплаща дивидент.

Alibaba беше под прицела на китайското правителство през последните няколко години, което значително повлия на нейните печалби. 2022 г. изглеждаше ново начало за компанията, с регулаторни проблеми в огледалото за обратно виждане. Избухването на коронавирус в големите градове в Китай обаче допълнително засили проблемите за онлайн-търговеца и нейните конкуренти.

Въпреки че основният й търговски бизнес се забави значително през последните няколко тримесечия, слабото й представяне беше компенсирано от силния растеж в нейните облачни и логистични подразделения. Диверсифицираният бизнес модел на Alibaba дава принос в настоящия икономически климат и вероятно ще бъде силата й за години напред. Например нейният търговски бизнес отчете 1% спад в продажбите, който беше повече от компенсиран от 10% скок в продажбите от облачния сегмент.

Нещо повече, компанията продължава да отчита двуцифрен ръст на маржовете на свободния паричен поток, които се задържат забележително добре. Тя използва тези печалби, за да инвестира в нови бизнеси като местни потребителски услуги, международна експанзия и други. Също така, анализаторите от Refinitiv заявяват, че Alibaba акциите се търгуват с над 90% отстъпка от консенсусната целева цена, което ги прави изключително привлекателен залог.

Baidu

Акциите на Bidu също са при десетилетни минимуми. От друга страна ниското съотношение цена-бъдеща печалба от около 9 също до известна степен успокоява инвеститорите, че спадът не може да се простре до "безкрай".

Ниско съотношение PEG, от едва 0.56, отразява ниско съотношение цена-печалба и висок очакван ръст на печалбата. Макар компанията да е на текуща загуба, тя се очаква да излезе на положителен резултат през следващите 12 месеца.

Bidu също така дава диверсификация към един от най-понижилите се световни фондови пазари - китайския.

10 начина, по които се промени Китай, за десетилетие управление при Си Дзинпин?

10 начина, по които се промени Китай, за десетилетие управление при Си Дзинпин?

Страната претърпя дълбока промяна

Съпоставена с американския си аналог Google, тази китайска компания е в пъти по-евтина и с оценка от под 30 милиарда долара.

Слаби страни

Разбира се Baidu също се отличава с негативни страни. Налице е политически риск свързан с делистване на акциите от американските пазари и китайски регулаторен контрол. Сериозно забавяне на китайската икономика, тръгнало от сектора на недвижимите имоти може да прерасне в рецесия

Налице е и отлив на чуждестранни инвеститори от китайските компании, заради продължаващата политическа несигурност.

Акциите на Baidu са разочароващи от десет години. Компанията ефективно изпълнява функциите на Google на Alphabet в Китай. Резултатите обаче се оказаха съвсем различни.

Baidu създава компания за производство на електромобили

Китайският Google иска да създаде конкурент на Tesla и Nio

Новото дружество ще оперира в партньорство с местната Geely

Google акциите са се увеличили с повече от 800% през последното десетилетие. Обратно, Baidu акциите не са поскъпнали от 2011 г. насам. Доста мрачно представяне за това, което се очаква да бъде очевидният победител на китайския пазар.

Само като се погледнат цифрите, може да се каже, че бизнесът на Baidu се е развил отлично през последните години. Въпреки това, книжата на компанията бяха пълен провал.

Какво обяснява широкото несъответствие и какво може да доведе до момента, в който акциите на Baidu най-накрая ще започнат да набират скорост?

Оказва се, че оценката наистина има значение

През 2011 г. приходите на Baidu възлизат на 2.3 милиарда долара. През 2020 г. тя донесе 16.4 милиарда долара. Брутната печалба за същия период е нараснала от 1.7 милиарда долара на 9.9 милиарда долара годишно. Оперативните приходи и печалбите нарастват с по-малък темп, тъй като Baidu инвестира сериозно в други предприятия, което до известна степен ограничава рентабилността. Въпреки това, между 2011 и 2020 г. компанията увеличи печалбата си на акция от 2.99 долара до 10.26 долара.

Акциите на Baidu обаче поевтиняха от 240 долара на 160 долара през това време. За сравнение, към днешна дата те са поевтинели до 80 долара, или най-ниското им ниво от много години насам. Това е депресиращо представяне за период от 12 години, когато както китайските акции, така и интернет акциите бяха склонни да показват по-големи печалби.

С две думи, Baidu беше изключително скъпа акция през 2011 г. След това книжата се търгуваха при повече от 40 пъти приходите. За разлика от това, Alphabet (тогава наричана Google) се продаваше за по-малко от 7 пъти по-евтино. Google също така показа огромно увеличение на печалбите и приходите през десетилетието. За разлика от Baidu, обаче, тя не започна с огромна оценка. По този начин GOOGL акциите успяха да донесат на акционерите печалба, променяйки правилата на играта, докато BIDU акциите почти не се промениха.

Baidu най-накрая се разгорещи и след това започнаха репресиите.

Изглежда, че технологичният скок, свързан с пандемията, най-накрая задвижва акциите на китайската компания. Книжата й скочиха от 125 долара на 350 долара за няколко месеца през есента на 2021 година. Baidu достигна рекордно високата си цена на акциите и изглежда, че най-накрая отново набраше скорост.

След това започнаха строгите регулаторни мерки в Китай. Китайското правителство преследваше всички видове частни предприятия, за които се твърдеше, че са надхвърлили позициите си на търговския пазар. Правителството прие регулаторните мерки срещу китайските тютюневи фирми, компании за електронна търговия, стрийминг медия операции и търговски образователни магазини, както и срещу широк спектър от други компании. Не е изненадващо, че BIDU акциите паднаха на фона на по-широкия спад в сектора.

Поне досега Baidu не е била специален координатор в правителствената регулация. Всъщност, предвид скептицизма на Китай към американските технологични гиганти като Alphabet, Baidu би трябвало да бъде на доста прилична основа. Съществува обаче риск, че неблагоприятно решение може да бъде взето срещу Baidu по всяко време. Инвеститорите до голяма степен дисконтираха акциите благодарение на този риск.

Вердиктът за BIDU акциите

Много инвеститори вече избягваха BIDU акциите за всеки случай, тъй като те се смятаха за "мъртви пари". Когато акциите остават непроменени в продължение на десетилетие, хората са склонни да се откажат от тази идея. Добавете огромните регулаторни проблеми за китайските компании, базирани в САЩ, и BIDU акциите просто се оказаха на грешното място в неподходящо време.

От финансовите отчети на компанията обаче не става особено ясно, че нещо наистина се е объркало в бизнеса на Baidu. Всъщност приходите и печалбите ѝ са се увеличили значително през последните години. И пандемията изглежда е създала сериозен попътен вятър за компанията до тази пролет.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари