Китайският интернет гигант Baidu е решен да навлезе на растящия пазар на електрически автомобили. Преди време излезе информация, че т.нар. китайски Google планира експанзия в този сегмент.

В понеделник от компанията са потвърдили, че ще си партнират с местния лидер в автомобилната индустрия Geely в тази посока, като заедно създадат обединено дружество, пише CNBC.

Според официалното съобщение новата компания ще оперира независимо от Baidu. Интернет гигантът обаче ще бъде мажоритарен собственик в нея, а Geely ще управлява минотарен дял.

Втората от тях ще бъде отговорна за самото производство на колите, а Baidu ще е ангажирана с разработването на софтуера и останалите технологии за тях. Тя вече тества софтуер за безпилотно шофиране, носещ името Apollo.

Акциите на автомобилната компания, търгуващи се на борсата в Хонкон, се изкачиха слабо след излизането на новината, след като в края на миналата седмица поскъпнаха с 20 на сто. Тези на Baidu, която е лестната в Ню Йорк, нараснаха с 15% в края на миналата седмица.

Китайските производители на електромобили, като Nio, Li Auto Xpeng Motors, отчитат ръст на продажбите към декември. От Baidu се надяват с тази стъпка да спечелят дял от апетитния пазар.