Индексът на потребителските цени в Турция на годишна база за 2022 достигна 64,27%. Това съобщи днес Статистическият институт на страната, цитиран от ТАСС. През декември миналата година месечният ръст на цените леко се забави до 1,18%. За последните девет месеца, това е най-ниският показател за месечна инфлация.

Преди обявяването на официалните данни за инфлацията, редица турски експерти и частни статистически организации прогнозираха инфлация в широките граници от 66-80% на годишна база. А през ноември 2022 г., самата турска Статистическа служба прогнозира годишна инфлация на ниво до около 84%.

Най-голямо увеличение на цените в Турция за изминалата 2022 година е регистрирано в сферата на жилищните имоти - 79,83%, и близо толкова - при храните и безалкохолните напитки (77,87%).

Посещенията в ресторанти и хотели в Турция са поскъпнали за година с 68,48%, а стойността на медицинското обслужване се повишава с 66,6%. Цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия са се повишили с 65,11%.

Най-малко засегнати от инфлацията в Турция на фона на останалите стоки, са дрехите и обувките - техните цени за миналата година са нараснали с 25,87%.

Инфлацията се открои като един от основните проблеми на турската икономика през 2022 г. Тя е предизвикана главно от процесите в световната икономика, очакванията за сериозна рецесия в света, както и рязкото поевтиняване на турската лира.

Освен това, турският президент Ердоган има нагласата по принцип да не се повишава основната лихва, въпреки че според мнението на редица турски икономисти, увеличението може донякъде да ограничи нарастването на инфлацията.

В Турция откриха огромно петролно находище, обяви го лично президентът Ердоган

В Турция откриха огромно петролно находище, обяви го лично президентът Ердоган

Находището е сред 10-те най-големи в света петролни полета на сушата, открити през 2022 г.