Енергийният гигант British Petroleum (BP) обяви, че ще постигне целта си за нетен дълг в размер на $35 млрд. през първото тримесечие на тази година. Това е по-рано от очакваното и дава път за изпълнение на обещанието на компанията за обратно изкупуване на акции, пише Reuters.

"Това е резултат, свързан с по-рано от очакваните приходи, както и вследствие на много силните ни бизнес резултати през първото тримесечие на годината," заяви главният изпълнителен директор Бернар Луни.

Акциите на базираната в Лондон компания, която преди това се очакваше да достигне целта за нетния дълг около четвъртото тримесечие на 2021 г. или първото тримесечие на 2022 г., нараснаха с 3% до 299 пенса ($5,56)

BP отчита първата си годишна загуба от десетилетие насам

BP отчита първата си годишна загуба от десетилетие насам

2020 г. може да остане в историята като най-лошата за петролните пазари

След новината акциите на BP се повишиха с около 16%. През 2020 г. те се понижиха с 45% - основно заради пандемията от Covid-19, която засегна значително търсенето на петрол.

BP натрупа загуба от $5,7 млрд. през миналата година и в края на 2020 г. имаше нетен дълг от $39 милиарда.

В началото на тази година нещата започнаха да се подобряват и компанията натрупа $4,7 милиарда приходи от продажби. В момента големият план на BP е ориентиран към нисковъглеродни енергийни инвестиции. Целта е да продаде $25 милиарда активи до 2025 година.

Петролните гиганти се разделиха на два лагера. Залогът е тяхното съществуване

Петролните гиганти се разделиха на два лагера. Залогът е тяхното съществуване

От едната страна стоят европейските компании, а от друга американските. Разделителната линия е прогнозата за бъдещето на петрола

През февруари тази година, BP заяви, че планира да започне обратно изкупуване на акции, след като достигне целта си за нетен дълг. Компанията ще предостави актуална информация за изкупуването на акции при обявяването на официалните резултатите от първото тримесечие на 2021 г., което ще се случи на 27 април.

"Смятаме, че при цени на петрол от $60 за барел, компанията ще изкупи обратно около $2-2,5 млрд. акции годишно", заяви анализаторът на Berenberg Хенри Тар.

От BP очакват приходите от продажби през 2021 г. да бъдат между $4 и 6 милиарда.

Петролният гигант BP залага на дървета

Петролният гигант BP залага на дървета

Компанията придоби контрол върху най-големия американски производител на въглероден офсет