Загуба от 5,7 милиарда долара отчита енергийният гигант British Petroleum за изминалата 2020 година. Това е повече от очакванията на анализаторите, чиито прогнози бяха за нетни загуби от около 4,8 милиарда долара. За сравнение през 2019 година печалбата на базираната в Обединеното кралство компания беше 10 милиарда долара, пише CNBC.

Компанията отчете нетна печалба от 115 милиона долара за четвъртото тримесечие, на фона на очакваните 285,5 милиона долара. Според BP годишните й резултати се дължат на по-ниски цени на петрола и газа, намалено търсене и редица други фактори.

"2020 година ще бъде запомнена с последиците, които донесе пандемията от Covid-19. Нашият сектор беше силно ударен. Пътуванията намаляват, търсенето на петрол, както и цените", заяви Бернар Луни, изпълнителен директор на BP. Той определи 2020 г. като "ключова година" за компанията и "най-трудната в кариерата му".

Вероятно 2020 г. ще остане в историята като най-лошата за петролните пазари, казва ръководителят на Международната енергийна агенция.

Големите петролни газови компании се надяват на възстановяване на търсенето на горива и дори някои прогнозират скок през 2021 г. Те обаче са изправени и пред други перипетии, а именно стремежа на редица страни да бъдат въглеродно неутрални в бъдеще.