Климатичната криза и пандемията чертаят разделителна линия между титаните в петролната индустрия. В зависимост от коя страна се намират, последствията за тях може да са огромни, пише CNN.

Една група се състои от европейските компании като BP, Shell и Total, които се опитват да намалят зависимостта си от производството на петрол и газ и да преобразят дейността си. Във втората влизат американските ExxonMobil и Chevron, чиито мениджъри залагат, че търсенето на петрол ще се възстанови след пандемията — въпреки световния натиск за декарбонизация на икономиката — което намалява нуждата от драстични промени.

И двете групи пострадаха тежко през 2020 г., записвайки милиарди долари загуба, като са изправени и пред несигурна 2021 г.

Енергийни експерти посочват, че ако компаниите в сектора наистина иска да променят курса си, то трябва да го направят бързо. "Не може и двете страни да са прави", казва Андрю Логан, старши директор в Cedes. "Заложени са милиарди долари".

Европейският път

BP, Shell и Total начертаха нов път пред себе си през изминалата година, давайки обещание да намалят емисиите парникови газове от дейността си до нула до 2050 г. А главните им директори вече посочиха ясната нужда от нови източници на приходи, които да компенсират намаляващото търсене на петрол. "Никой нормален в момента не може да отрече, че това е проблем, с който трябва да се справим спешно", заяви главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден.

Британската BP смята, че е възможно търсенето на петрол да е достигнало пик през 2019 г. Петролният гигант смята да намали производството на петрол и газ с 40% до 2030 г. и в същото време да увеличи годишните инвестиции в чиста енергия до $5 млрд.

Shell поставя акцент върху търговията с чиста енергия и изграждането на потребителски бизнес. Компанията се надява да продава повече електричество на клиентите си и да има по-голяма мрежа от зарядни станции за електромобили.

Френската Total пък стана първата голяма петролна компания, която прекрати отношенията си с мощния "Американски петролен институт" — решение, което бе взето след редица спорове с лобистката група относно климатичните политики, включилно и относно решението за подкрепа на кандидати в скорошните избори, които застанаха зад доскорошния президент Доналд Тръмп в опозиция на Парижкото споразумение.

Промените в Европа, дошли след години критики от активисти и акционери, идват в момент, в който Уолстрийт започна да държи отговорни компаниите, в които инвестира, относно климатичните им политики. В годишното си писмо главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк поиска от компаниите да представят доклади, в които разглеждат как бизнес моделите им ще работят във въглеродно неутрална икономика. BlackRock е най-големият мениджър на активи в света с $8,7 трлн. под управление и това прави искането значимо.

Отвъд Океана

Европейските компании очакват през 2021 г. да постигнат напредък, макар и за някои от тях промяната да е болезнена. BP и Shell, например, ще съкратят 20 хил. работни места. Те ще трябва да убедят и акционерите, че навлизането във вече изпълнения с конкуренти сектор на възобновяемата енергия ще се отплати.

"Има много скептицизъм в инвестиционната общност относно това какви умения петролните компани имат, за да се справят с чистата енергия", казва Логан.

И все пак бъдещето пред американските компании като Exxon и Chevron изглежда по-мрачно.

Exxon, която изгуби позицията си в Dow Jones Industrial Average миналата година, се опитва да се справи с агресивна кампания от активисти инвеститори, които настояват компанията да преосмисли подхода си. В понеделник компанията най-сетне съобщи, че ще създаде ново подразделение, което да комерсиализира технологията ѝ за извличане на въглерод от атмосферата, както и че ще инвестира $3 млрд. в технологии, които намаляват вредните емисии до 2025 г.

Но това не е достатъчно, за да запълни ВЕИ пропастта между Exxon и европейските конкуренти, които правят огромни инвестиции, за да се предпазят от екзистенциалната заплаха. "Европейците остават няколко стпъки напред, а през тази година очакваме разликата да се увеличи", заяви анализаторът от Bernstein Освалд Клинт.

Ако правителствата по света продължат да затягат правилата за вредните емисии, а електромобилите продължат да стават все по-популярни, развиването на нови източници на приходи и намаляването на зависимостта от петрола няма да изглежда просто умно. То ще е жизненоважно. Новият президент на САЩ Джо Байдън направи борбата с климатичните промени свой приоритет и съобщи, че страната ще се присъедини отново към Парижкото споразумение.

Търсенето

Основната разлика между американските и европейските петролни компании идват от различаващите се прогнози за търсенето на петрола след края на здравната криза.

Пандемията унищожи печалбата в целия сектор. Американските гиганти сега смятат, че проблемите са краткосрочни и прогнозират растящо търсене на петрол през следващите десетилетия — особено с развиването на по-бедни икономики като Индия.

В Европа обаче петролните гиганти вече приемат факта, че търсенето на петрол ще достигне своя пик скоро — или дори, че вече сме преминали този момент.

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Новото черно злато? На какво залагат петролните гиганти днес

Пандемията показа един възможен път пред тях