Британският енергиен гигант BP е понесъл мащабни загуби през първото тримесечие на годината заради излизането си от "Роснефт", дори въпреки по-големите постъпления в резултат на поскъпването на петрола и газа, съобщи Франс прес.

Нетната загуба на групата е достигнала за първите три месеца на годината крупните 20,4 милиарда долара, докато за същия период на миналата година концернът е бил на печалба от 4,7 милиарда долара. При това оборотът за първото тримесечие е скочил до 51,2 милиарда долара (ръст от 40% на годишна база).

"През тримесечието, преминало под знака на трагичните събития в Украйна и нестабилността на енергийните пазари, приоритет на ВР беше да осигурява надеждни доставки на енергията, от която се нуждаят нашите клиенти", посочи главният изпълнителен директор Бърнард Луни.

"Взетото през февруари решение да се разделим с участието ни в "Роснефт" доведе до голяма загуба, но не промени нашата стратегия и финансовите ни рамки", допълни той.

Европейски компании разпродават акциите си в "Роснефт"

Европейски компании разпродават акциите си в "Роснефт"

BP притежава 19,75% дял в "Роснефт" от 2013 година

Излизането от "Роснефт" финансово се отразява в разход преди данъци на стойност 25,5 милиарда долара, свързан със загуба на приходи в Русия. Извън този мащабен разход, ВП отчита основна печалба от около 6 милиарда долара.

Няколко дни след руската инвазия в Украйна ВР обяви излизането си от "Роснефт", в който дотогава притежаваше 19,75%. Компанията развиваше дейност в Русия от над 30 години, а от 2013 г. беше сред акционерите в "Роснефт".

ВР обяви днес намерението си да инвестира до 18 милиарда британски лири във Великобритания до 2030 г., за да може страната да постигне целта си за въглероден неутралитет. От ВП посочват още, че ще продължат да инвестират в петрол и газ в Северно море, където компанията е един от най-големите играчи от 50 години.

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Страната "гледа" и към дела на ExxonMobile в "Сахалин-1"