Американският гигант Cargill се нареди сред най-големите печеливши от бума на международния земеделски пазар и записа най-успешната година в 156-годишната си история.

Компанията е генерирала нетна печалба в размер на 4,3 милиарда долара за първите девет месеца на фискалната година, сочат данни, цитирани от Bloomberg. Този резултат изпреварва и най-голямата годишна печалба на дружеството досега.

Нарастващото търсене на месо, царевица и соя изпрати цените на пазара на суровини в небето, от което най-много спечелиха производителите и търговците в сектора.

През първите девет месеца на годината печалбата преди облагането с данъци и амортизация на Cargill е нараснала до над 7,1 милиарда долара. От рейтинговата агенция Fitch очакват тази за цялата фискална година да нарасне до поне 8 милиарда долара.

Това би означавало с 30% над постигнатия резултат предходната фискална година в размер на 6,3 милиарда долара.

Cargill е един от лидерите в производството на храни и земеделски продукти, но има още дейност в областта на финансите, индустриалните продукти и услугите. Компанията има над 155 000 служители в повече от 70 държави.

Гигантът е управляван от наследниците на основателя Уилям Уолъс Каргил, който поставя началото на фирмата преди повече от 150 години. В момента в ръководството на компанията влизат 14 милиардери.

В България Cargill оперира от 2006 година, като има офиси в София и Варна. Служителите на компанията у нас са близо 1270 към края на 2019 година.