Чешката република е най-големият износител на детски играчки в Европейския съюз, изнасяйки продукция за над 2 млрд. евро годишно. Страната изпреварва дори Германия, според проучване на UniCredit за износа на играчки, цитирано от Emerging Europe.

Заедно със съседна Словакия, Чехия е най-бързо развиващият се износител на играчки в ЕС от 2004 г. насам. Стойността на износа на играчки в двете страни се е увеличила повече от 10 пъти в сравнение с 2005 г.

2/3 от общото производство се дължи на марки като Lego и Playmobil, но източноевропейската държава произвежда и разнообразни други миниатюрни комплекти и кукли.

Чехия може да повиши пенсиите, без да се превръща в Гърция

Най-богатата източноевропейска страна, която може да повиши пенсиите, без да се превръща в Гърция

Правителството иска да вдигне възнагражденията в публичния сектор, както и минималната заплата

В момента датската компания има над 2000 работници във фабриката си в Кладно, която през 2016 г. беше значително разширена и модернизирана.

"Чешката република пое тази водеща позиция на европейския пазар по отношение на износа на играчки от Германия през 2012 г., главно заради прехвърлянето на производството на играчки Lego от западните страни, главно от родната страна на Lego Дания", разказва пред Радио Прага Патрик Рожумберски, старши икономист на UniCredit Bank в страната.

"Конструкторските комплекти или играчките от пластмаси и миниатюрните модели играят най-голяма роля в общия износ на играчки от Чехия", посочва Рожумберски.

Lego вече никога няма да е същата: Компанията няма да прави играчки от пластмаса

Lego вече никога няма да е същата: Компанията няма да прави играчки от пластмаса

Компанията иска да прави цветните си тухлички от устойчиви материали

"Дори и без Lego чехите ще продължат да бъдат вторите най-големи износители на играчки в ЕС", твърди анализаторът на UniCredit Bank Любомир Коршнак.

Според проучването на UniCredit само 4 държави от ЕС изнасят повече играчки, отколкото внасят, а 3 от тях са в Централна Европа - Чехия, Словакия, Унгария (четвъртата е Малта).

"В допълнение към Словакия и Чешката република, значително увеличение на износа на детски играчки също е отчетено в Естония, Гърция и Полша", посочва Коршнак.

Европа може да остане без Lego за Коледа

Европа може да остане без Lego за Коледа

Компанията за конструктори не смогва на търсенето

Централна и Източна Европа има сериознитрадиции в производството на играчки, което комбинирано със сравнително ниските разходи за труд, я превръща в желана дестинация за най-големите производители на играчки.

Годишният обем на износа на човек в Чехия възлиза на почти 200 евро, което я поставя на второ място след Малта по този показател.

В момента всички държави от ЕС изнасят повече играчки, отколкото през 2005 г., като най-малкото увеличение е по-малко от 5% (в Италия). Оттогава средният износ на играчки се е увеличил със 150% в страните от ЕС.