Една от най-малко задлъжнелите държави в Европа има възможност да увеличи пенсиите си, без да се изправи пред криза, подобна на гръцката през следващите десетилетия, каза министърът на труда, критикувайки десетилетната нагласа за строга бюджетна дисциплина.

Със стабилен икономически растеж и най-ниската безработица в ЕС Чешката република управлява един от най-големите бюджетни излишъци в блока и има четвъртата най-малка тежест за публичния дълг. Тя е най-богатата от бившите социалистически страни в ЕС. 

Макар че това дава възможност на правителството да увеличи разходите за пенсии, преработване на данъчната система може да финансира още по-голяма експанзия в дългосрочен план, каза министърът на труда Яна Малачова в интервю за Bloomberg.

Чехия раздава богатството си на най-бедните и възрастните

Най-стабилната икономика в Европа раздава богатството си на най-бедните и възрастните

Страната влага натрупаното в пенсии, бюджетни заплати и отлагани инфраструктурни проекти

"Когато погледнете други страни, ние не харчим толкова много за пенсии. Въз основа на настоящите икономически прогнози, все още има свобода на действие", заяви 37-годишната Малачова.

"Дългосрочният дебат трябва да се съсредоточи върху добавянето на повече средства към системата, което не е възможно без по-високи данъчни приходи", обясни тя.

Но не всички са съгласни с идеите на управляващите. Националният фискален съвет, независим консултативен орган за бюджета, предупреди, че страната ще се изправи пред криза, подобна на тази в Гърция след няколко десетилетия, тъй като делът на пенсионерите нараства, а данъкоплатците се пенсионират.

Чехия смята да развърже кесията, но някои икономистите се притесняват

Чехия смята да развърже кесията, но някои икономистите се притесняват

Прага готви увеличение на разходите от €4 милиарда

Министърът отхвърли предупрежденията. "Функционалната" пенсионна система зависи от общата икономическа конкурентоспособност, а не от броя на пенсионерите, каза Малачова.

През последната година разходите за пенсии за възраст са само около 3/4 от средното за ЕС равнище от 10.2% от брутния вътрешен продукт.

Догонване

С производителност на глава от населението от около 9/10 от средната за ЕС миналата година, чехите надминаха съседите си от ЦИЕ по жизнен стандарт, както и по-възрастните членове на Гърция и Португалия. Но те изостават далеч зад съседна Германия, където тази цифра е 123%. Други бивши комунистически страни, включително Словения, Полша и Унгария, също бавно наваксват разликата със Запада.

Работниците в най-стабилната икономика в ЕС печелят войната срещу ниските заплати

Работниците в най-стабилната икономика в ЕС печелят войната срещу ниските заплати

Компаниите нямат избор, освен да повишат възнагражденията

Един от начините за подновяване на изкачването ще бъде да се харчи повече за държавни заплати и да се повишава минималната заплата в дългосрочен план. Средната месечна пенсия при мъжете е 13 093 крони (570 долара), а при жените е 10 772 крони (470 долара) за миналата година.

Правителството на милиардера премиер Андрей Бабиш планира да харчи 8% повече за заплати в държавния сектор през 2019 г., след като обяви рекордно увеличение на пенсиите с 900 крони на месец, което се очаква през януари. Малачова предлага и 10-процентно увеличение на минималната заплата до 13 400 крони (586 долара) на месец.

За да финансира тези смели инициативи, правителството трябва да преработи данъчната система, каза Малакова, член на младежките управляващи социалдемократи. Мерките може да включват премахване на данъчните облекчения, включително тези за пребиваващи в домовете съпрузи и строги мерки срещу укриването на данъци.

Защо безработицата в Чехия е най-ниската в ЕС?

Защо безработицата в Чехия е най-ниската в ЕС?

Предпоставките за това са няколко

Нейната партия предложи да наложи специален данък върху банките, както и върху други индустрии - идея, на която партията на Бабиш се противопоставя.

"Просто не е честно да плашим хората, казвайки, че със застаряването на населението няма да има никакви пари за пенсии. Социалдемократите предлагат нови корпоративни данъци за енергийните, телекомуникационните и банковите сектори. С това трябва да е свързана пенсионната реформа", заяви Малачова.