Чешката република трябва да разпределя нарастващото си богатство сред все по-голямa част от обществото си, а дори и по-бавно растяща икономика няма да спре по-високите социални разходи и инвестиции,

Най-богатата държава от бившия Източен блок отслабва традиционния си контрол върху разходите, който е в основата на един от най-здравите бюджети в Европа.

Имотите в Чехия вече са толкова скъпи, че страната иска да ограничи покупките на жилища

Имотите в Чехия вече са толкова скъпи, че страната иска да ограничи покупките на жилища

Цените в страната са доста над тези в останалите държави в региона

Само 5 години след като строгите мерки доведоха до рекордно дълга рецесия, Алена Шилерова - първата жена финансов министър на 10-милионната държава - разпределя повече за всичко - от пенсии и заплати в публичния сектор до отдавна забавени инфраструктурни проекти.

"Най-важният ни приоритет за следващата година е да подобрим положението на възрастните граждани.Кога друг път да увеличим пенсиите, ако не в момент на просперитет? Мисля, че се справяме добре и обществото трябва да сподели ползите от икономическия растеж с нуждаещите се", казва пред Bloomberg 54-годишната Шилерова.

Словакия и Чехия ще бъдат по-богати от Италия до 5 години

Словакия и Чехия ще бъдат по-богати от Италия до 5 години

Третата най-голяма икономика в еврозоната продължава да носи разочарования

Докато Италия се сблъсква с Европейския съюз заради дефицита си, чехите се наслаждават на неочакван ръст, който може да доведе до излишък в бюджета за тази година.

Шилерова отхвърли критиките, че правителството води политики с цел повишаване на популярността си и пренебрегва предупрежденията за фискалните рискове, произтичащи от бъдещ спад на икономиката.

Работниците в най-стабилната икономика в ЕС печелят войната срещу ниските заплати

Работниците в най-стабилната икономика в ЕС печелят войната срещу ниските заплати

Компаниите нямат избор, освен да повишат възнагражденията

С най-ниската безработица в ЕС и най-бързото нарастване на реалните заплати за 15 години, държавната хазна се възползва от по-ниските социални разходи и по-високата данъчна събираемост.

Чехия има едно най-ниските нива на дълга в Европа, а силното фискално представяне допринесе за обявяването й от Allianz за най-стабилната икономика в ЕС за 2017 г.

Излишъкът на Чехия надхвърля дори този на Германия и Швеция

Излишъкът на Чехия надхвърля дори този на Германия и Швеция

Централният държавен бюджет, по-тясна мярка, която изключва финансите на общините, вероятно ще бъде балансиран или "с много лек излишък" през тази година, вместо планирания дефицит от 50 млрд. крони (2.2 млрд. долара), според Шилерова.

Недостигът от 40 млрд. крони (1.8 млрд. долара), който нейното министерство прогнозира за периода 2019-2021 г., може да е по-малък. "Имаме традиция да правим консервативни прогнози, така че бюджетният резултат е почти винаги по-добър от плана", каза министърът.

Защо безработицата в Чехия е най-ниската в ЕС?

Защо безработицата в Чехия е най-ниската в ЕС?

Предпоставките за това са няколко

Предложените дефицити трябва да бъдат "възглавница за очакваното меко приземяване на икономиката, въпреки че би било логично да продължим да намаляваме дефицита, което все още се надявам да направим", обясни тя.

Плановете за повишаване на заплатите в обществения сектор и пенсиите предизвикаха предупреждение от Националния фискален съвет, независим орган, който смята, че проектобюджетът за 2019 г. увеличава т.нар. задължителни разходи и ограничава възможностите за бъдещи стимули.

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Златният момент на икономиките от Източна Европа

Полша, Чехия и Румъния ли са новите двигатели на растежа в ЕС?

Милиардерът премиер Андрей Бабиш, министър на финансите в предишното правителство, обеща повече финансиране за болници, училища, пътища и железопътни линии след като спечели изборите миналата година.

Докато опозицията нарича програмата му неустойчива, политиката на Бабиш се харесва на избирателите, а партията му АНО държи висок рейтинг в социологическите проучвания.

Най-големите източноевропейски икономики забавят растеж

Най-големите източноевропейски икономики забавят растеж

Бумът започва да забавя темп

Сред най-важните приоритети е и транспортната инфраструктура. Почти 30 години след падането на Желязната завеса страната все още няма магистрала към съседна Австрия, а железопътното пътуване от Берлин до Виена през Прага отнема около един час повече, отколкото маршрут, който е с 1/4 по-дълъг, но заобикаля изцяло Чешката република.

"Сега се опитваме да компенсираме недостатъчните разходи в миналото. Мерките, предприети по време на последната икономическа криза, бяха драстични за моите вкусове, много антисоциални. Не бих искала да виждам това да се случва отново в тази страна", заяви Шилерова.