Чешките работници бавно печелят войната срещу ниските заплати.

Изправени пред най-ниската безработица в Европейския съюз, компаниите трябва да се справят с недостига на служители в страната с население 10,6 милиона души с бонуси и по-високи заплати, разказва Bloomberg.

Йозеф Стредула, който оглавява най-голямата синдикална организация в страната, смята, че тенденцията на повишаване на заплатите ще продължи още няколко години. Разходите за труд на работодателите в Чехия са далеч под тези в по-богатия Запад.

"В средносрочен план, със сигурност през следващите три до четири години, може да очакваме реален ръст на възнагражденията с между 3 и 5% годишно", казва той.

След години на подтиснат ръст на заплатите, през четвъртото тримесечие на 2017 година те се повишиха номинално с осем процента, спрямо година по-рано, до 31 646 крони (1 430 долара). Реалният ръст, изчистен от инфлация, е 5,3%.

Защо безработицата в Чехия е най-ниската в ЕС?

Защо безработицата в Чехия е най-ниската в ЕС?

Предпоставките за това са няколко

Недостиг на шофьори накара Прага да намали броя коли на градския транспорт през първите две седмици на тази година. Бърно, вторият най-голям град, пък предлага бонус при сключване на договор в размер на три работни заплати.

Skoda Auto AS, подразделение на VW AG и най-големият производител и износител в Чехия, миналият месец се съгласи да увеличи заплатите, включително и бонусите за извънреден труд, с над 20%.

Централната банка, която първа още през миналата година повиши лихвите, многократно каза, че прегряващият пазар на труда ще предизвика допълнително затягане на парите, за да бъде предотвратен скок на инфлацията. Засега цените растат с под 2%, но по-високите заплати в крайна сметка ще накарат компаниите да прехвърлят част от цената върху клиентите.

Тази ситуация е подобна на тази в Румъния, където годишното увеличение на средната заплата от 15,5 процента накара централната банка да повиши три пъти лихвите през януари.

Но за разлика от Румъния, която неколкократно получи предупреждения от Европейската комисия, Чехия бе обявена за "най-стабилната икономика" в Европейския съюз от Allianz SE.

Словакия и Чехия ще бъдат по-богати от Италия до 5 години

Словакия и Чехия ще бъдат по-богати от Италия до 5 години

Третата най-голяма икономика в еврозоната продължава да носи разочарования